Beginnersfouten.
In de biljartsport doet zich iets vreemds voor.
Soms word ik aangesproken door belangstellende nieuwe biljarters. Ze zouden eigenlijk wel wat instructie willen hebben. Een keu hebben ze al gekocht en daar zit de eerste misser. Niet vreemd om te horen, dat iemand belangstellend is voor een sport. Wel is het bevreemdend dat zo iemand in den blinde al een keu heeft gekocht. De keu is een zeer essentieel onderdeel van de biljartsport.
Biljart, krijt en ballen worden door een lokaalbeheerder beschikbaar gesteld. In de lokaliteit staan dikwijls ook nog wel wat keus voor algemeen gebruik. Toch schaft men zonder voldoende voorkennis een soms behoorlijk prijzige keu aan. Bij navraag blijkt dit geschiedt te zijn met een vrijblijvend advies van de verkoper. De spelkwaliteiten en biljartervaringen van de koper doen blijkbaar niet ter zake.
Het maakt nogal wat uit of u het librespel beoefent, bandstoten prefereert of als kadrist de ballen op het laken bespeelt. Uw grootte en lichaamsverhoudingen zijn mede bepalend bij de aanschaf van uw keu. De balans in de keu en de geplaatste pomeranssoort vormen evenzeer belangrijke onderdelen. De dikte van het topeinde en de kwaliteit en souplesse van het hout zijn van groot belang bij de uitvoering van de afstoot.
Al met al is het raadzaam als beginnend biljarter om te oefenen met verschillende keus. Al doende ervaart U welk keutype U het best bevalt. Pas dan is een bezoek aan een vertrouwde leverancier zinvol. Een vakman zal in overleg met u adviseren welke keu binnen uw budget het meest is aan te raden voor u, als beginnend biljarter.
Als de leverancier zijn of haar werk goed doet, dan kunt U de keu een poosje uitproberen. U mag dan natuurlijk geen schade aan het tijdelijk te gebruiken materiaal veroorzaken. In de praktijk bemerk je pas goed of de keu voldoet aan uw wensen en mogelijkheden.
In de beginperiode is een keugewicht richting 500 gram aan te raden. Driebanders kiezen veel een keu met iets meer gewicht en een harde pomerans van 12 mm. Ervaren libristen en kadristen, prefereren een stok rond de 485 gram of zelfs minder. Alle waar is naar zijn geld. Een zeer fraaie kwaliteitskeu kost ook beduidend meer. Die kosten kunnen uiteenlopen van 100 tot 3000 euro of meer per keu.
Een duurdere keu is geen garantie voor beter spel. Dat moet gevonden worden in het regelmatig oefenen en het verwerven van technisch inzicht middels trainingen of lessen. In elke andere sport worden beginnende spelers begeleid en van technisch advies voorzien. In de biljartwereld is elke mening evengoed als die van ieder ander. Mijn zienswijze is, dat er te weinig inhoudelijke sportvakkennis is en te veel vrijblijvendheid. Wat zouden we als oudste sport ter wereld een geweldige stap voorwaarts maken, als elke vereniging de moeite neemt om binnen clubverband een gekwalificeerd trainer aan te stellen. Misschien is dat wel te veel gevraagd. Er zijn naar mijn mening voldoende goede spelers met didactische capaciteiten, die hun kennis op goede wijze zouden kunnen overdragen.
Met een goede aanpak kunnen we de biljartsport, richting jubileumjaar 2011, op het voetstuk plaatsen waar het, op basis van historische ontwikkelingen, terecht thuis hoort. Kwaliteit verkoopt zichzelf. Er zijn in de regio een aantal fraaie biljartcentra. Door optimale zorg voor omstandigheden en materiaal komt de belangstelling vanzelf. Biljarten is zo geworteld in onze nationale cultuur, dat een revival te verwachten is.
Tot een volgende keer maar weer.
Cas Juffermans – Oegstgeest.