Doe niet meer dan nodig is.
Biljarters in ontwikkeling doen wel erg veel tegelijk om een carambole te maken. Ze moeten letten op houding, afstoottempo, stoothoogte, zijeffecten, aanspeeldikte en het controleren van de vervolgpositie. In de instructie voor beginners laat ik bij voorkeur het zijwaarts geplaatste effect op de stootbal zo lang mogelijk achterwege.
De afstoothoogte/diepte inschatten op de stootbal en de aanspeeldikte op de tweede bal zijn al moeilijk genoeg om aan te werken. De essentie van het spelletje is en blijft, om met de stootbal de andere twee biljartballen te raken. Al het volgende is daaraan gekoppeld.
Natuurlijk is het prettig, om een goede vervolgpositie over te houden. Voorwaarde is wel dat de carambole eerst gemaakt wordt. Wat wel zinvol is en blijft is de gecontroleerde beheerste regelmatige afstoot in lijn (rechtuit). Er loopt heel veel mis als alle voorbereidingen eindigen met een impulsieve te intensieve laatste beweging in de afstoot. Er zwaait wat weg!
De afstoot is feitelijk het logische resultaat van alle voorbereidingen in houding, meegegeven effect(en), bewegingsritme en geplande aanspeeldikte op de tweede bal. Het is al heel wat om uw verzorgde afstoot op bal 1 tot een geldige carambole te brengen. Wanneer uw stootbal dicht bij de derde bal blijft, na carambolage, dan hebt u een aanspeelbal binnen handbereik. Dat betekent meestal dat u nauwkeurig kunt aanspelen op de aanspeelbal in de vervolgpositie. Dat beperkt voor u het moeizaam mikken over een grotere afstand naar de aanspeelbal. Na veel oefeningen is uw afstoot beter geworden en kunt u de stootbal beter bij drie houden.
U kunt dan gaan werken aan eenvoudig verzamelen. De tweede bal probeert u ook naar de derde en eerste bal te brengen, nadat de carambole op zeker is gemaakt. U krijgt hierdoor controle op de vervolgpositie van de ballen. Het vervolg levert minder problemen op.
Een hele grote stap is het dominant plaatsen van de biljartballen. Uw stootbal heeft de aanspeelbal en de derde bal voor zich, richting korte band. De lange banden, de nabije korte band en de hoeken zijn steunplaatsen om uw positie onder controle te houden. De positie verzwakt sterk, als u uw positie in de richting van het middenacquit verplaatst.
De sterksten lukt het op den duur om een herhaal(serie)positie aan de band te realiseren. De seriepositie vraagt opnieuw om een gecontroleerde opbouw met eigen problemen. Daar komen we een andere keer wel weer eens op terug. Eerst maar hard werken aan de basis van alle biljartresultaten. Goed kijken wat je wilt gaan doen. Een verzorgde gecontroleerde houding en een goede afstoot. Basisgedachte is, dat de keu leidinggevend is. Die krijgt haar juiste plaats achter de stootbal. Ons lichaam moet zich in houding en beweging aanpassen om het keugewicht in een bewegingsritme vanuit de elleboog gecontroleerd af te stoten. Vooraf krijten, zien-instappen-staan-bewegen en uitvoeren, zijn bekende termen, voor hen die de andere columns ook gelezen hebben. Veel succes toegewenst met het aanleren van de belangrijkste technische aspecten voor een verzorgde afstoot om tot carambolage te komen.
Biljarten is pas leuk, als de tafel waterpas staat, het laken schoon is en zuiver rolt. Een lagere vochtigheidsgraad en een aangepaste temperatuur kunnen daarbij voordelig zijn. De verantwoording voor uw keu ligt helemaal bij de speler zelf. Het goede keugewicht, een schoon glad topeind, een veerkrachtige pomerans en de juiste pomeransbolling zijn uw verantwoording. Veel biljarters beschikken over een persoonlijke set biljartballen en een eigen krijtje. Ze willen er zeker van zijn, dat ze aan tafel met optimaal materiaal aan de slag kunnen. Wie weet raken we op den duur af van die goedkope supermarktstokken, waar sommigen zonder blikken of blozen mee aan tafel komen. Te lange poolstokken met zachte topbeentjes, te flexibel topeindhout, een messing verbinding met aanschuifringen en slechte lak. Maar ja, dan heb je ook wat, voor nog geen 15 euro! Het moest verboden worden.
Veel biljarters spelen jarenlang met een te platte, te dunne, te gladde, te harde pomerans.
Wie weet komen er betere tijden als u advies inwint bij de betere spelers in uw vereniging.
Met biljartsportgroeten van Cas Juffermans
Tot een volgende keer maar weer.
Cas Juffermans – Oegstgeest.