Als het niet gaat, zoals het moet, dan……
Deze wedstrijdbenadering kan bruikbaar zijn voor spelers tot een moyenne van 3.00. Daarboven moet u toch wel bewust werken naar een seriepositie bij band of hoek. Daarvoor is het soms nodig om enig risico te nemen om spelcontrole te behouden. Wachten op een toevallige goede beginpositie is dan niet de verstandigste strijdwijze.
Elke wedstrijd ga je in, met de intentie om er een mooie wedstrijd van te maken. Je streeft naar weinig beurten, mooi spel en vooral bijzonder geslaagde oplossingen. Het materiaal heb je optimaal op orde. De strijdlust vertaal je in concentratie. Jouw tegenstander is van huis gegaan, om je de punten te schenken (denk je) en vooraf zijn aankomende nederlaag te accepteren als onvermijdelijk.
Dit is niet altijd de praktijk. Het komt zelfs voor, dat alles onverwachts tegenzit. De tegenstander, de biljarttafel, de biljartsfeer, de ballen, de temperatuur en wat al niet. Feitelijk zijn alle elementen van een eerlijke sportieve biljartpartij verdampt. Toch rekenen je teamgenoten op jouw volledige inzet en maximale strijdlust. Er is ook een verwachting naar je toe, dat je het team niet belast met een nederlaag, door jouw verliespartij. De druk kan daardoor behoorlijk toenemen.
Wat nu te doen? Op de eerste plaats zoeken naar innerlijke rust, door te temporiseren en na te denken. Over het algemeen is zacht naar rood spelen een klein zekerheidje voor een weggever. We startten met de visie, dat onze afstoot moest leiden tot een zekere carambole, liefst in een behoorlijke serie. Elke misser zou een teleurstelling voor ons betekenen.
Nu alles misloopt en de handen klam worden, moet het roer om, om nog een kans te maken. Schep even wat ruimte door wat pittiger af te stoten. Zoek meer naar de carambole, dan naar de vervolgpositie. Wie weet valt de schade mee. Rolt het goed, speel dan wat trager. Als de partij dat toelaat, las een korte pauze in, desnoods op verzoek. Doe dat, als u aan de beurt bent en de positie op tafel heel makkelijk is. Dan heb je, tijdens de onderbreking geen kopzorgen over het maken van die vervolgstoot.
Wanneer je in de gelegenheid bent, kijk dan ook je materiaal (pomerans) eens na. Het is pijnlijk om af te gaan op een onnodige ketser. Goed krijten doet ook veel goed.
Met een vers drankje, even pauze, goed materiaal en droge handen, kun je er weer tegenaan. Het is beter om rustig te spelen, als de carambole op zeker gemaakt gaat worden. Dit kan psychisch belastend voor de tegenstander zijn. Hij komt toch niet aan tafel. De ballen liggen immers veel te makkelijk. Ligt het lastiger, denk dan goed na over de technische uitvoering van je stootplan. Alles overwegen, goed uitvoeren en tevreden zijn met de afloop.
Als je mist, kon je niet beter. Laat je teleurstelling nooit blijken door gebaren en/of opmerkingen. Een goed opponent spint daar geestelijk garen bij. Biljart als een ijskonijn. Ga niet mee in de vrijblijvende vage commentaren van je tegenstander. Hij wil winnen!! Na afloop is er nog voldoende tijd en ruimte om alle bijzonderheden te herbeleven.
Hard stoten en dan slecht weg proberen te leggen uit angst, is een zeer zwak concept. Zelf proberen te scoren brengt je eerder aan de meet. Uiteindelijk heeft de winnaar altijd gelijk. Hij of zij heeft dan recht op je welgemeende felicitaties. Hoe je dat behoort te doen weet je maar al te goed. Zeker als je al in gedachten had, hoe ze het bij jou zouden doen na een vanzelfsprekende klinkende overwinning. Je ging immers de strijd aan met optimale instelling en een messcherpe concentratie. Die concentratie verslapt na een paar caramboles.
Neem dus tijdig even gas terug als je te snel gaat spelen. Een slokje drinken of de keu lichtjes verzorgen, kan je juist voldoende tijd geven om weer in balans te komen. Doe dat, als de positie makkelijk is en niet bij een hersenbreker. Goed spelen is leuk, winnen nog meer.
Veel prettige spannende wedstrijden toegewenst, met sportiviteit en biljartplezier.
Cas Juffermans – Oegstgeest.