Alle aandacht naar de tweede bal.
Als biljarter heb je een grote wens. Aan de beurt bij de biljarttafel komen. Dat genoegen moet je wel gegund worden door je tegenstander, door zijn/haar misser. Hij of zij kan natuurlijk de partij heel soms ook in een enkele beurt uitmaken.
Meestal krijg je toch wel een aantal mogelijkheden om tot scoren te komen. De voorbereidingen voor een goede afstoot kunnen je biljartpartij maken of breken. Zorg voor een goede pomerans op het topeind en kijk bewust naar het bekrijten. Even uit de losse hand wat krijt er op smeren, kan je onverwachts lelijk opbreken. De zijkant van het topbeentje of het bovenstuk van het topeind zijn soms ook bekrijt. Het krijt breng je op, vanuit de zijkant naar de top van de pomerans. Het kan op velerlei manieren, maar nooit op de niet gebruikte zijkant van het topeind. Dat is echt onnodig.
Een ketsstoot doet je beseffen hoe nonchalant je zojuist bent geweest met krijten. Er natuurlijk van uit gaande, dat je stoottechniek de perfectie dicht benadert. Je gezicht goed boven het topeind, de achterarm recht omlaag en dicht bij je lichaam. Geen spanning in benen, rug, armen en polsen. Het lichaam wordt gevormd om de keu.
De keu is essentieel. Het lichaam zorgt voor een constante richting en beweging van de keu De keu vlak of licht hellend hanteren. Vermijdt een vaste grip op het achtereinde van de keu. De achterhand is de drager van de keu en verzorgt het afstoottempo vanuit de elleboog. Het keugewicht is de feitelijke kracht/energie, die de intensiteit van de afstoot overbrengt op de stootbal door het gehanteerde bewegingstempo van de keu bij afstoten.
De meesten weten wel, dat je bij klein spel de achterhand wat naar voren kunt brengen. Bij klein spel kun je het bewegingstempo van de keu verzorgen, vanuit het polsgewricht. Bij een intensieve grote afstoot wordt de voorhand langer en gaat de achterhand wat naar achteren, om een grotere aanloop/afstootbeweging te kunnen maken, voor meer tempo.
Allemaal prima geregeld. Het mikpunt op de stootbal is gekozen, de achterhand en de voorhand liggen perfect in lijn. De voorbewegingen maak je in een vast ritme, zoals je gewend bent te doen. Alles oogt voor de buitenstaander, zoals het hoort bij biljarten.
Toch valt me regelmatig op, dat het daarbij blijft. De aanspeelplek op de tweede bal is wel bepaald door de speler, maar dat is het dan wel zo’n beetje. Bij de afstoot gaat de stootbal inderdaad ongeveer richting tweede bal, naar de bedoelde plek. Veel spelers kijken er niet naar. Hun laatste zorg van focus is de stootbal. Ze gaan voorbij aan het “moment suprême” in de biljartsport. Als de stootbal de aanspeelbal ontmoet, dan kunnen we zien hoe precies het aanrollen naar twee was. De essentie van de biljartsport ligt bij de ontmoeting van stootbal en aanspeelbal. Daar wordt zichtbaar hoe goed al onze voorbereidingen zijn geweest. Dat waar het om draait laten we zwemmen, als we al onze intenties los gooien bij de afstoot.
Bij het lesgeven komen we vroeg of laat altijd uit bij de overstap naar de aanspeelbal. De achterhand, de keu, de voorhand, je houding en het mikpunt op de stootbal kun je persoonlijk onder controle houden, door na te denken en goed in de positie te stappen. Bal twee ligt verderop. Als je daar komt worden al je inspanningen zichtbaar in de uitwerking. Een voordeel is ook, dat je gedwongen wordt om je bewegingsritme constant te houden. Wanneer dat lukt, durf je ook dit ook makkelijker los te laten en je te richten op bal twee.
Het zicht op de aanspeelbal helpt je ook om de impact bij de afstoot beter te verzorgen. Bij gewenning merk je, dat het bijhalen van de aanspeelbal nauwkeuriger verloopt in tempo. Het bijhalen van de tweede bal verloopt gedoseerder, wanneer je blik zich op twee richt.
Een lastig verhaal voor beginners, die al blij zijn, als de aanspeelbal redelijk wordt bespeeld. Een must voor biljarters die beter willen worden in de oudste sport ter wereld. In 1873 was het eerste geregistreerde wereldkampioenschap te New York in de Irving Hall. Van geen enkele andere sport is een bewijsstuk van een kampioenschap uit die tijd.
Veel plezier met ‘t oefenen en ontwikkelen van je kennis en kunde op biljartgebied.
Cas Juffermans – Oegstgeest.