Afscheid van wereldscheidsrechter Harry Loeffen
Artikel uit De Gelderlander van 28-11-2003 (door HENK BALTUSSEN)
GRAVE – Ceulemans, Blomdahl, Jaspers, noem alle biljartgrootheden op, Harry Loeffen keek ze meermaals urenlang op hun vingers. Als biljartscheidsrechter heeft de Gravenaar het hoogste bereikt. Binnenkort stopt hij.
Een beetje per ongeluk is Harry Loeffen biljartscheidsrechter geworden. In 1977 werd hij als het ware ontdekt. Dat gebeurde tijdens een toernooi van zijn biljartvereniging Oud Grave. “We hadden de districtsfinale gekregen. Komt de aangewezen scheidsrechter niet opdagen. De spelers stonden klaar, het publiek zat te wachten, maar ja, zonder scheidsrechter begin je niets. Toen heb ik me maar aangeboden. Ik had weliswaar weinig ervaring met arbitreren en geen diploma. Maar je moet toch wat. Alle partijen gingen akkoord. En het ging goed. Toevallig was er iemand van de bond aanwezig. Hij complimenteerde me na afloop en vroeg of ik geen zin had om een scheidsrechterscursus te volgen. Na een dag nadenken heb ik ‘ja’ gezegd.”
De nu 61-jarige kon toen nog niet bevroeden dat dat de opstap zou zijn naar een voorspoedige internationale carrière. Hij leidde in de afgelopen twintig jaar liefst 115 nationale en internationale biljartfinales in de vijf traditionele spelsoorten zoals libre, bandstoten en het ankerkader. Hij was present bij Nederlandse-, Europese- en wereldkampioenschappen. Als klap op de vuurpijl werd de Gravenaar in 1996 benoemd tot wereldarbiter van de internationale biljartbond UMB (Union Mondiale de Billard). Loeffen is de tweede Nederlander die deze prestigieuze onderscheiding ontving.
Het UMB-certificaat hangt keurig ingelijst in de hal van zijn woning in Grave. Quasi argeloos vestigt hij er in het voorbijgaan de aandacht op. Natuurlijk is hij er trots op. “Biljartscheidsrechters zijn vaak ijdel, hoor”, lacht Loeffen. “Dat mag ook. Als je voor het arbitersvak kiest, weet je dat je in de schijnwerpers komt te staan. Je staat dicht bij de spelers. En je wilt net als de spelers ook een goede prestatie neerzetten. Dat gaat niet vanzelf.”
Nederland telt veertig nationale biljartarbiters, waarvan er dertien internationale wedstrijden mogen leiden.
Op de ranking van de ‘internationals’ staat Loeffen als zesde geklasseerd.
“Bij alle wedstrijden zitten rapporteurs die de scheidsrechters beoordelen. De cijfers die daaruit rollen, bepalen je plaats op de ranglijst. Zo blijf je scherp.”
Over de kwaliteiten waar de arbiter over moet beschikken is Loeffen helder. “Hij moet leergierig zijn, de spelregels tot in de puntjes kennen en ze op de goede momenten goed toepassen. En alle spelers moet je over een kam scheren, of het nu Ceulemans is of een of andere onbekende biljarter. En lichamelijk moet je in orde zijn, vooral je ogen en benen. Arbitreren doe je staande, vaak vele uren achtereen. Dat moet je onderstel wel aankunnen.”
Lang hanteerde de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) de regel dat scheidsrechters na hun 55ste levensjaar geen (inter)nationale wedstrijden meer mochten leiden. Toen Loeffen aan de beurt was om verplicht een stap terug te doen, kwam hij daartegen in het geweer. “Ik voelde me nog prima en het is natuurlijk pure leeftijdsdiscriminatie. Ik heb de bond aangeboden een kwaliteitsbewakingssysteem voor arbiters op te stellen. Dat is gelukt. Leeftijd doet er niet meer toe. Iedereen wordt jaarlijks regelmatig gecontroleerd via het Arbiters Beoordelings Systeem (ABS). Dat werkt prima.”
Het geeft aan dat Loeffen niet alleen wedstrijden leidt. Hij zit de nationale arbiterscommissie voor, is bondsdocent en is nog steeds voorzitter van biljartvereniging Oud Grave, daar waar alles begon voor de voormalig inkoper van Stork in Boxmeer.
Biljarten is een rustige sport. In al die jaren heeft Loeffen nog niemand een keu van woede doormidden zien slaan. “Wel heb ik een Duitse biljarter wel eens met het krijtje zien gooien. Die heb ik rustig verteld dat dat echt niet kan. Hij begreep het. Je bent er voor de spelers. Bij twijfel geef ik de biljarter altijd het voordeel. Zoals Henri Tilleman. Hij had zich in vijf spelsoorten voor de finale van het NK, afgelopen januari, in Haaksbergen geplaatst. Een unieke prestatie. Tilleman stond urenlang te spelen. Op een bepaald moment moest hij weer aan de bak. Ik zag hem aarzelen. Ik vroeg wat er was. Bleek hij niet meer te weten met welke spelsoort hij eigenlijk bezig was. Dan adviseer je zo iemand om even naar het toilet te gaan. Om alles weer op een rijtje te krijgen. Hij kwam fris terug, speelde de partij in een keer uit en was kampioen.”
Loeffen heeft het allemaal gezien. Meer bereiken kan hij niet meer. “De uitdaging is minder geworden. Ik heb wat opgebouwd, en op dat niveau wil ik ook stopppen. Er zijn nog genoeg andere dingen te doen in de biljartsport.”
Harry Loeffen leidt in januari 2004 zijn laatste wedstrijden. Dat doet hij tijdens het NK in de Wijchense biljartzaal Verploegen. “Daar heb ik veel wedstrijden geleid en voor een groot deel het arbitersvak geleerd. Daar wil ik ook afscheid nemen.”
BVOV’81 START NIEUWE SEIZOEN OP
Vrijdag 10 oktober j.l. werd in het altijd gezellige café de Hampoort het nieuwe seizoen van biljartvereniging BVOV’81 opgestart door middel van de jaarvergadering. Met de toetreding van twee nieuwe biljarters, Roel Kersten en Hessel van Boxtel, wordt het aantal actief biljartende leden naar 8 opgeschroefd. Een heikel punt van de vergadering was de discussie over het al dan niet doorgang laten vinden van het Kampioenschap der Kampioenen. De organisatie van dit prestigieuze toernooi vraagt ieder jaar veel financiële alsook personele daadkracht, hetgeen een kleine club als BVOV’81 niet langer kan verantwoorden. De algemene concensus is dan ook dat het toernooi ook dit jaar geen doorgang zal vinden. Als gevolg van deze beslissing zal er gezocht worden naar een alternatief toernooi, met een open karakter, dus niet alleen voor kampioenen, maar voor alle biljarters. Bovendien zal dat toernooi in ‘eigen huis’ worden georganiseerd. Meer daarover kunt u te zijner tijd in de Graafsche Courant en op de Graafse Biljartsite www.bommeltje.nl/biljarten/ vinden.
Na afloop van de vergadering werden er enkele wedstrijden gespeeld om het moyenne van de nieuwe leden vast te stellen. Hierin werd door zowel een van de nieuwe alsook een van de ‘oude’ spelers uitzonderlijk hoog gescoord. Dat belooft wat voor het nieuwe seizoen.
Aanstaande vrijdag wordt de competitie daadwerkelijk opgestart met de eerste officiële partijen. Graag op tijd aanwezig. Het partijprogramma wordt ter plekke gepland. Eventuele afwezigheid graag tijdig melden bij onze “wedstreidlijder”.
Overzicht te maken caramboles nieuwe seizoen:
Het moyenne wordt vermenigvuldigd met 30 beurten en de uitslag vervolgens afgerond naar beneden.
- 1.395 – 41 Peter van Bommel
- 1.347 – 40 Martien Schippers
- 1.169 – 35 Piet Brands
- 0,905 – 27 Joep Verstraaten
- 0,664 – 19 Jo Verstraaten
- 0,477 – 15 Henk Derkx
- Moyenne Roel en Hessel n.n.b.
ALLROUND-TOERNOOI IN DE MAASPOORT GRAVE
Grave, 14 mei 2003
Dinsdag 13 mei j.l. is de finaleavond van het Allroundtoernooi in café de Maaspoort gespeeld. Onder grote belangstelling mochten 8 finalisten gaan spelen voor de 4 beschikbare prijzen.
Vooral de eerste partij (ik mocht aantreden tegen de gedoodverfde kampioen Tiny Bardoel) was een finale waardig. Tiny opende met een serie van 17 en was daarmee al bijna halverwege. Dat een partij pas voorbij is als de laatste bal gestoten is, bewees ik door de partij, ondanks de grote achterstand, toch nog naar mij toe te trekken en zelfs winnend af te sluiten. De finale werd gespeeld door Twan Arts en kastelein George van Kuppeveld. Een eveneens spannende partij was het gevolg, maar Twan zou met de eer gaan strijken en mag zijn naam voor de tweede keer op de wisselbeker laten plaatsen.
Een prachtig gebaar werd gemaakt door Gerard Kroon en George van Kuppeveld door het toernooi met ingang van 2004 te gaan noemen: het Sjef Bardoel Allround Biljarttoernooi. Sjef is al jaren motivator en kartrekker van het toernooi en was zeer vereerd met de plaquette met daarop de nieuwe naam van het toernooi. Als klap op de vuurpijl schonk George zijn gewonnen prijs – een ballontocht met Harrie de Greeff – aan Sjef. Deze laatste accepteerde volgaarne en kijkt uit naar een mooie tocht boven “de ouwe Graaf”.
Een overzicht van de wedstrijden:
Kwart Finale:
George van Kuppeveld – Gerard Kroon
Michel van Dam – Twan Arts
Peter van Bommel – Tiny Bardoel
Peter Jans – Theo van Schipstal
Halve Finale:
Peter van Bommel – George van Kuppeveld
Twan Arts – Theo van Schipstal
Troost Finale (3e/4e plaats)
Peter van Bommel – Theo van Schipstal
Finale:
George van Kuppveld – Twan Arts
KAMPIOEN van BVOV’81 Grave, 9 april 2003
Afgelopen vrijdag werd de laatste competitiewedstrijd gespeeld van biljartvereniging BVOV’81 in stadscafé de Hampoort in Grave. Met een percentage van 98,05 en een eindmoyenne van 1,395 schreef Peter van Bommel de competitie 2002-2003 op zijn naam, op de voet gevolgd door Jo Verstraaten met een eindpercentage van 96,66, eveneens een prachtige prestatie. De hoogste serie werd gemaakt door Martien Schippers, namelijk een serie van 12, gevolgd door Peter met 10 en Piet en Joep met 9. Onze biljartende buschauffeur Henk Derkx mag zich dit jaar onbetwist Poedelkoning noemen met een score van 222 gemiste beurten.
De eindstand ziet er als volgt uit:
1. Peter van Bommel – 98,05
2. Jo Verstraaten – 96,66
3. Joep Verstraaten – 92,55
4. Piet Brands – 87,89
5. Martien Schippers – 74,85
6. Henk Derkx – 74,50
DRIEBANDEN-TOERNOOI IN ESCHAREN
Escharen, maart/april 2003
In maart is een van de gezelligste toernooien van Grave en omgeving weer van start gegaan. Gezelligheid was troef, maar alleen de beste driebanders hadden kans om de grootste beker mee naar huis te slepen. Het driebandentoernooi in café-zaal het Dorstige Hert in Escharen, onder de bezielende leiding van Piet Verhaaren en Karel Schel, mocht zich ook dit jaar weer verheugen in een grote belangstelling van zowel de gevorderde als beginnende driebander met in totaal maar liefst 46 deelnemers. De finale werd donderdag 17 april j.l. gespeeld.
De uitslagen van de 8 gespeelde wedstrijden op deze slotavond zijn als volgt:
Speler | car. | tegen | Speler | car. |
Harald Bardoel | 11 | tegen | Twan Arts | 8 |
Jo Junier | 7 | tegen | Theo van de Groes | 8 |
Tiny Bardoel | 15 | tegen | Wim Smits | 3 |
Tonnie de Wit | 7 | tegen | Kees van de Wiel | 16 |
Halve finales: | ||||
Harald Bardoel | 4 | tegen | Tiny Bardoel | 8 |
Theo van de Groes | 9 | tegen | Kees van de Wiel | 10 |
Troostfinale: | ||||
Harald Bardoel | 6 | tegen | Theo van de Groes | 8 |
Finale: | ||||
Tiny Bardoel | 15 | tegen | Kees van de Wiel | 26 |
Zoals uit bovenstaande uitslagen mag blijken is Kees van de Wiel in een zinderende wedstrijd tegen Tiny Bardoel uiteindelijk als winnaar naar voren gekomen. Maar liefst 41 caramboles in 1 wedstrijd. Absolute top en een terechte finale tussen de twee beste spelers van het toernooi, waarin Kees uiteindelijk als winnaar naar voren zou komen.
Beide spelers hebben toegezegd om in het aanstaande allround-toernooi bij café de Maaspoort te zullen aantreden. Oeijoeijoei, Sjef, kan ik mijn inschrijfgeld nog terug krijgen :-))
IN MEMORIAM:MARTIEN VAN BOMMEL
Grave, maart 2003
Op maandag 3 maart j.l. is na een slopende ziekte, maar toch nog geheel onverwacht, mijn vader en biljarter in hart en nieren Martien van Bommel overleden. Hij was steevast aanwezig bij alle toernooien in onze gemeente. Was het niet als deelnemer, dan toch zeker als toeschouwer. Diverse malen kwam hij als clubkampioen uit de strijd, soms zelfs bij twee verenigingen tegelijk. Apetrots was hij toen hij samen met mij en de overige teammaatjes (Theo Lamers en Gerard Blok) in 1998 distrikskampioen werd van KNBB distrikt Oss. De laatste jaren ging het hem echter steeds moeilijker af. Hij was sneller moe, liep slecht en later, tijdens onderzoeken in het ziekenhuis, zou bij hem een zeldzame bloedziekte worden vastgesteld, waaraan hij uiteindelijk is overleden. We zullen hem missen, zowel thuis als aan het biljart…
GEEN KAMPIOENSCHAP DER KAMPIOENEN
Grave, januari 2003
Door omstandigheden vindt er dit jaar geen Kampioenschap der Kampioenen plaats. Hopelijk beschikken we komend jaar over de nodige middelen en mensen om het toernooi toch weer doorgang te laten krijgen. Kampioenen van seizoen 2001/2002 behouden het recht om uit te komen in een KdK, daarom: staat uw naam nog niet in de lijst op de pagina Kampioenen, geef dit dan even door via e-mail. Dan wordt U t.z.t. benaderd voor deelname (voor vervolg zie verder op deze pagina).
Klik hier voor het
Graafse biljartnieuws van 2002