Pomeransvormer:
Om de (gewone) pomerans altijd in uitmuntende vorm te houden zijn er diverse hulpmiddelen. Een gelaagde pomerans zal bijna altijd zijn vorm en breedte houden, terwijl de goedkopere pomeransen na verloop van tijd gaan overhangen en breder worden dan het beentje. Dan kunt u met behulp van een grote puntenslijper het overtollige gedeelte wegslijpen.
Door regelmatig gebruik te maken van een pomerans-buisje (die over de pomerans wordt geschoven en met enige druk tegen de zijkant van de pomerans wordt rondgedraaid) voorkomt u het uitdijen van de pomerans. Schuif het buisje niet helemaal tot het einde door, omdat u anders de pomerans er af kunt draaien!
Een goedkope variant, die echter net zo goed werkt, is een doodgewone houten wasknijper. Maak de zijkant van de pomerans een beetje nat, klem er de wasknijper op en draai deze rond. Heeft u een gelaagde pomerans; dan is voorgaande niet nodig.
Verzwaring van de keu:
Soms is het voor een biljarter wenselijk om de keu iets te verzwaren. Dit kan zijn omdat men driebanden speelt en graag wat krachtiger wil kunnen afstoten, anderzijds kan een verzwaring, meestal in de vorm van schroeven, worden gebruikt om de balans in een keu iets aan te passen.
Verzwaren kan op verschillende manieren. Met behulp van een zware metalen schroef, onder de rubberen dop, maar ook door bijv. een rubberen huls. Het gaat vaak maar om enkele grammen extra.
Rubberen hulsen:
Om wat meer grip te krijgen op het ondereinde van de keu hebben sommige biljarters een rubberen huls om het onderste deel van de keu gespannen. Hierdoor kan de keu ‘fijner’ aanvoelen, vooral bij mensen die nogal last hebben van zweethanden. Daarnaast voegt zo’n rubber weer wat extra gewicht toe, afhankelijk van lengte en dikte. De hulsen zijn er in diverse soorten en maten. Men kan kiezen tussen een glad of geribbeld oppervlak, dik of dun rubber en ook de kleur kan doorslaggevend zijn voor sommigen. Ook in de prijs zit verschil. Van fietsenband tot dik, fel gekleurd en naadloos rubber kan een verschil van 10 euro geven (afhankelijk natuurlijk van de lengte). De ene biljarter wil er niets van horen, de andere zweert bij het gebruik ervan. Een kwestie van smaak of ervaring dus.
Biljart Trolley:
Wie heeft er niet zijn enkels aan gestoten? Een biljart trolley. De hefwagens om het biljart te verplaatsen als er eens een keer wat extra plaats nodig is, bijv. bij gelegenheden in het clubhuis of café. Ze staan vaak onder het biljart en je kunt je er behoorlijk aan bezeren. Via een hydraulisch pompsysteem kan een biljart gemakkelijk opgetild worden en vervolgens verreden worden. De prijs voor deze trolleys loopt al gauw op tot 500 á 600 euro en meer.
Scoreborden:
Het verloop van een partij wordt bijgehouden op scoreborden. Simpele borden van hout, maar ook electronische scoreborden, te bedienen met een afstandsbediening. Tegenwoordig zie je steeds meer electronische scoreborden verschijnen. Klik op de vervolgpagina voor meer daarover.
Biljartklokken:
Wanneer mensen willen biljarten in een café, dan kopen zij als het ware tijd op het biljart via de biljartklok. Voor een klein bedrag van 50 eurocent of 1 euro kunnen ze een half uur of langer gebruik maken van het biljart. Van de opbrengsten uit die klok werden aan het eind van het seizoen de nieuwe lakens betaald. In de loop der tijd zijn er diverse uitvoeringen van biljartklokken op de markt gekomen. Onderstaand wat foto’s van gewone biljartklokken, maar ook enkele juweeltjes uit lang vervlogen (biljart)tijden.
Telblokken:
Voor het bijhouden van de partij zijn er speciale schrijfblokken (of telblokken) met voorgedrukte wedstrijdformulieren. Deze kunt u bij de lokale of regionale biljarthandel kopen en zelfs desgewenst laten voorzien van een eigen logo.
Competitieroosters:
In deze tijd van computers en techniek zie je ze niet meer zo vaak, maar voor het bijhouden van de competitie kun je ook gebruik maken van papieren matrixroosters op A3, A2 of zelfs A1 formaat. Ook deze zijn bij uw lokale of regionale biljarthandel verkrijgbaar.
.
.
.
Markeerhulpmiddelen:
Voor het aftekenen van ballen, die gepoets moeten worden, zijn speciale markeerpotloden te koop. De meestgebruikte zijn die van Bruynzeel. Met deze potloden kunnen tevens de verboden hoeken en ankers en kaders worden afgetekend, met behulp van een zogenaamde kaderbak. Deze zijn leverbaar voor zowel het klein biljart (2.30×1.15 cm) alsook voor de matchtafel (2,84×1,42 cm).
Naast de grote kaderbak, zoals hierboven, zijn er ook zogenaamde hoekmarkeerders, waarbij voor libre de hoeken op het kleine biljart gemakkelijk kunnen worden aangebracht. Ook zien we hieronder een balmarkeerblokje, waarmee je, zonder gebruik te maken van een markeerpotloot, de positie van een bal kunt veiligstellen, zodat je de bal na het poetsen weer op zijn exacte plaats kunt terugleggen.
Biljartverlichting:
Voor een goede biljartervaring is juiste verlichting boven het biljart noodzakelijk. Meestal hangen er twee lampen boven het (klein) biljart, maar soms hangen er ook drie lampen, bijv. boven een grote matchtafel. Als de lampen juist zijn opgehangen, dan is iedere plek op het speelveld verlicht en zullen de schaduwen niet als lastig worden ervaren.
Een biljartlamp is meestal een ronde buis, met standaard fitting in het midden. Deze lampen kosten doorgaans rond de 30 á 40 euro per stuk. Ook zijn er rechthoekige lampen verkrijgbaar en zelfs hele ledpanelen, waarmee bijv. de schaduwen op het laken bijna worden opgeheven. Bij officiële toernooien wordt graag gebruik gemaakt van dergelike ledpanelen, omdat ze hoog én daardoor niet in de weg hangen bij picquéstoten en voor de eventuele fotografen en cameramensen.
Biljartbril:
Jarenlang hadden biljarters met een bril problemen tijdens het biljarten. Je zou het een handicap kunnen noemen, omdat ze bijna altijd tegen de bovenrand van hun bril aankeken. Bovendien geven sommige brillenglazen een vertekening, naarmate we verder van het midden van het glas, dus door de rand van het brilleglas naar de balposities keken. Om dat te compenseren rekten deze spelers hun nek om toch enigszins recht door de bril te kunnen kijken. Een teammaat van mij keek zelfs met schuin hoofd, met wisselend resultaat.
Voor hen zijn er nu zogenaamde biljartbrillen in de handel verkrijgbaar. Bij deze brillen is het glas aan de bovenzijde verhoogd, waardoor zij vrij zicht op de spelsituatie hebben en ze kunnen op de door u gewenste sterkte worden geleverd. Een enorme verbetering voor brildragende biljarters.
.
Keustandaard:
Voor thuis en op de club zijn handige eenpersoons keustandaards te koop, waarvan we hier rechts een koopversie zien. Ik zie echter ook regelmatig zelfgemaakte standaarden. Een beetje handige timmerman heeft er in een vrije middag zó een gemaakt.
Ze zijn echter niet handig om mee te nemen als u ‘uit’ moet spelen en daarom zou u een persoonlijk keurekje kunnen gebruiken. ’n Tafelstandaardje zeg maar. Ze zijn vaak verzwaard aan de onderkant met metaal en je plaatst ze simpelweg op de rand van een tafel. Ze hebben meestal een of meerdere ronde uitkepingen waar de keu in rust. Handig als je tegenstander het biljart voor zich alleen lijkt te willen hebben en een grote serie aan het maken is.
Ik heb ook wel eens gezien dat iemand een uit de kluiten gewassen wasknijper op de rand van de tafel had bevestigd en daar kan de keu natuurlijk ook prima tegen rusten.
Binnenkort meer…