Competitiebeheer –
informatie voor wedstrijdleiders
van clubcompetities en toernooien
U bent wedstrijdleider (geworden), al dan niet vrijwillig, en u mag de competitie gaan opzetten en bijhouden. Competitiebeheer. Hoe werkt dat en wat is er voor nodig. Gaat dat met de hand, of gebruikt u daarvoor de computer!? Om het u wat te vergemakkelijken zal ik op deze pagina diverse informatie en hulpmiddelen gaan opnemen. Het zal niet compleet zijn en het is slechts een handreiking.
Ik zou het zeer op prijs stellen als u aanvullingen zou willen mailen, bijv. een zelfgemaakt programma om een competitie bij te houden in Excel, of bijv. een digitale versie of een scan van een matrixrooster, ,enz. Het is van harte welkom! Ook als u tips heeft of bepaalde zaken mist, geef het door en wie weet kan ik het snel toevoegen. Alvast bedankt!
.
.
Wedstrijdroosters
Er is altijd veel vraag naar wedstrijdroosters voor een competitie van bijv. 6 tot soms wel 30 spelers. Op de pagina speelroosters heb ik een vijftiental roosters opgenomen voor competities met 3 tot en met 30 biljarters. Lees de begeleidende tekst voor het gebruik ervan.
Wilt u een speelrooster voor meer dan 30 biljarters maken? Ga dan naar de speciale scriptpagina. Dit scriptie, gemaakt door Ron Clarijs (waarvoor heel veel dank) opent met een invoerveld waarin u het aantal spelers van uw competitie invoert. Er wordt dan meteen een rooster voor dat aantal spelers aangemaakt. Speelt u met een oneven aantal biljarters? Dan is degene die tegen de niet-bestaande (even) speler is ingedeeld die week vrij.
Een ander systeem om wedstrijdroosters samen te stellen is via een gratis iPhone app genaamd Round Robin Generator. Deze stelt een programma samen voor een naar keuze aantal spelers of teams en deze is vervolgens zelfs online te raadplegen. Meer informatie zie uw App Store of online.
Nieuw is een Excelprogramma, geschreven door Rini van Hoogstraten, waarmee je een speelrooster kunt maken en uiteindelijk een complete uitdraai met data en wedstrijden krijgt. Zie verderop bij “Excelsheets”.
.
Puntensystemen
De gemaakte caramboles moeten beloond en vertaald worden in wedstrijdpunten. Daarvoor zijn in de loop van tijd diverse systemen ontwikkeld. Onderstaand zal ik de diverse puntensystemen behandelen:
- 10 Puntensysteem:
Voor iedere 10 procent van de te maken caramboles kent u 1 partijpunt toe (maximaal haalbare punten is10). Zie: Puntentellingsysteem. - Elke-carambole-telt:
Een variant op het normale 10 puntensysteem is het belonen van iedere carambole. De gemaakte caramboles delen door de te maken caramboles en de uitslag vermenigvuldigt u met 10. Afronden op 2 cijfers achter de komma (maximaal haalbare punten is 10). - Belgisch systeem:
Dit houdt in dat een speler voor iedere 10% van zijn te maken aantal caramboles 1 partijpunt ontvangt (maximaal 10). Bij een gewonnen partij ontvangt de speler tevens 2 extra partijpunten (bij gelijkspel 1 extra partijpunt). Als variant hierop kunt u bij het spelen boven het te halen moyenne nog 3 extra partijpunten toekennen (hiermee stimuleert u moyenneverbetering). - 3-0-1 systeem:
Bent u voetballiefhebber, dan zal u dit systeem bekend voorkomen. Bij winst krijgt de speler 3 wedstrijdpunten en de verliezer 0. Bij gelijkspel krijgen beide spelers 1 partijpunt. - 2-0-1 systeem:
Een variant op bovenstaande puntensysteem. Bij winst krijgt de speler 2 wedstrijdpunten en de verliezer 0. Bij gelijkspel krijgen beide spelers 1 partijpunt. - 2-0-1-1 systeem:
In gebruik bij de landelijke driebandencompetitie; de winnaar krijgt 2 punten, de verliezer 0. Bij gelijkspel krijgen beide spelers 1 wedstrijdpunt. Echter bij spelen boven het moyenne krijgt een speler 1 wedstrijdpunt extra, eventueel ook de verliezer, wanneer hij een hoger moyenne speelt. - 3-0-1-2 systeem:
Een variant op het 3-0-1 systeem, dat wordt gebruikt bij een vast aantal te spelen beurten. Als de partij eerder dan de maximaal te spelen beurten uit is en beide spelers hun caramboles hebben gemaakt. In dat geval krijgt iedere speler 2 wedstrijdpunten. Spelen zij echter het maximaal aantal beurten, maar niet hun maximaal te spelen caramboles én gelijk, dan krijgt iedere speler maar 1 wedstrijdpunt. - Percentagepuntensysteem:
Bij dit systeem scoort u pas bij 40% van de te maken caramboles uw eerste wedstrijdpunt. Bij 60% krijgt u 2 en bij 80% 3 wedstrijdpunten. Wint u de partij, dan levert u dat 4 wedstrijdpunten op. - Moyennesysteem:
Alle partijen worden over 25 beurten gespeeld. Iemand moet 1,5 gemiddeld spelen en speelt 1,85 gemiddeld. Deel 1,85 door 1,5 en vermenigvuldig de uitkomt met 10. In dit geval zou deze speler 12,33 wedstrijdpunten krijgen, ongeacht winst of verlies. Dit laatste impliceert al dat je in de wedstrijden eigenlijk geen directe tegenstand hebt. Wat de ander ook speelt, zolang jijzelf maar goed speelt, dan levert dat punten op (maximaal haalbare punten is 13). - Intervalsysteem:
Bij de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond (KNBB) wordt gespeeld met een intervallijst waarbij een speciaal puntensysteem hoort. Ook veel recreatieve biljartclubs maken van dit systeem gebruik. Tegenwoordig hanteert de KNBB overigens een nieuwe intervallijst ten behoeve van het sportieve verloop van de partijen. Het aantal klassen is voor de librecompetities teruggebracht naar 4, te weten C1, C2, C3 en C4 en daarnaast is er nog de Dames C5 klasse. Download de PDF met de huidige intervaltabellen(met daarin ook de A, B1 en B2 driebandenklassen).
.
Te maken caramboles
Het aantal te maken caramboles per speler is afhankelijk van het aantal deelnemers aan uw competitie, alsook het aantal beschikbare biljarts en tijd.Stel dat u een clubje heeft van 10 biljarters en 1 biljart, en uiteraard wil iedere speler graag een keer spelen op de competitieavond, dan moeten er 5 partijen worden gespeeld die hooguit 35 minuten mogen duren als uw biljartavond van 20.00 tot 23.00 uur duurt.
U berekent de te maken caramboles voor een speler, door zijn of haar moyenne te vermenigvuldigen met bijv. 25 beurten. Deze 25 beurten is iets wat u aan het begin van het seizoen afspreekt met elkaar. Heeft u voldoende tijd op een middag of avond, dan kunt u bijv. ook 30 beurten aanhouden, maar dit moet wél voor aanvang van het seizoen worden bepaald. Eenmaal bepaald, niet meer van afwijken.
Berekening caramboles:
Iemand heeft een moyenne van 1.00 en u heeft afgesproken om dat met 25 (beurten) te vermenigvuldigen, dan moet deze speler 1,00 x 25 = 25 caramboles maken.
Iemand die 1,37 gemiddeld speelt zou er dus 1,37 x 25 = 34,25 caramboles, afgerond 34 moeten maken.
U kunt er op de competitieavond voor kiezen om voor iedere partij maar 25 beurten toe te staan, maar bij de meeste verenigingen is een wedstrijd pas afgelopen als een van de spelers zijn aantal te maken caramboles heeft gehaald (met inachtneming dat als deze speler de partij is begonnen, zijn tegenstander nog een nabeurt mag spelen). Een partij kan dus lang duren, maar ook heel kort, afhankelijk van de vorm van de speler(s).
Er zijn ook genoeg wedstrijdleiders die dat rekenen maar niets vinden en gebruik maken van het (oude) interval- en puntensysteem van de KNBB. Hierbij moet u rekening houden met het feit dat de KNBB voor het berekenen van de te maken caramboles ongeveer 32 beurten heeft aangehouden.
.
Excelsheets
Meer dan de helft van de wedstrijdleiders zal zijn competitie bijhouden met het programma Excel. Iedereen heeft zijn eigen Excelsheet of -programma ontwikkeld. Onderstaand treft u er daarvan een aantal aan als leidraad voor uw eigen competitie. Tevens zal ik hier diverse formules uitleggen, die u kunt gebruiken om moyennes, wedstrijdpunten, standvolgorde, enz. uit te rekenen. Bent u niet zo goed thuis in Excel? Kijk dan eens op internet voor een gratis cursus Excel 2003 en/of Excel 2007.
- Simpele Matrix voor wedstrijdpunten
- Matrixrooster voor 15 spelers – car/brt/moy/wp
- Uitgebreid Libre competitieprogramma (tip)
- Uitgebreid competitieprogramma voor alle disciplines
voor competities tot 26 spelers van G. Duivesteijn - Uitgebreid competitieprogramma voor max 19 bijarters
met voorbeelddata – van Henk Jonkers - Digitale tellijst van Hans Schriel (tip)
- Tellijst voor thuiswedstrijden van teams door Frans van der Velden
- Digitale tellijst 2
- Tellijst voor 75 beurten van Jozef Roelands (2-zijdig afdrukken)
- Tellijst om te printen van John van Putten
- Een drietal matrixroosters van Ben van Duivenvoorde
- Competitieprogramma voor Triathlon (libre, band en 3band voor max. 15 spelers) door Luciën Bressers
- Competitieprogramma voor Driebanden (voor max. 20 spelers) door Luciën Bressers
- Tellijst Finale toernooi 60 beurten van Ben van DuivenvoordeUw aanvullingen blijven welkom!
- Compleet competitierooster tot en met 36 spelers
Dit is een vrij compleet programma voor Excel 2007-2010, waarin u de namen van de spelers ingeeft met hun moyennes. Daarna worden de te spelen wedstrijden automatisch aangemaakt en hoeft u enkel de bijhorende speeldata te bedenken. Op het werkblad Matrix kunt vervolgens de uitslagen van de wedstrijden invullen en onder de matrix wordt tot slot de actuele stand weergegeven. Vooralsnog is het alleen mogelijk om met het 10-puntensysteem te werken. Met dank aan H.J. voor het delen van dit programma. - Mrah Toernooi (tot 16 deelnemers)
Biljart Clubtoernooi, zoals deze spreadsheet feitelijk heet, is een erg gemakkelijk programma om voor uw biljartclubje met maximaal 16 deelnemers een tornooitje te organiseren. Door de schema’s aan de wand te hangen kan iedereen zien wie tegen wie moet en wie de eventuele volgende tegenstander wordt, enz. Het maximum aantal deelnemers is 16, omdat bij meer deelnemers je meteen op 32 uitkomt en zulke grote biljartclubjes zijn een uitstervend ras. Mrah (Harm) heeft dit programma geschreven voor biljartclubs, maar natuurlijk is het ook prima voor ieder ander toernooi te gebruiken. -
Clubcompetitie v. 17.2 (TIP!)
Roland Schuur heeft, bij gebrek aan bestaande software, een volledig programma geschreven in Excel. Daarin kan men een competitie van 3 tot en met 64 spelers perfect bijhouden. Het is zeer compleet, met wedstrijdformulieren, standen, matrixoverzichten, naamkaarten, enz. en het werkt prima. Sterker nog, ik gebruik het al jaren voor de competitie van mijn eigen biljartclub.
Roland heeft het programma pas nog helemaal opnieuw vormgegeven en sterk verbeterd. Wat te denken van het live invoeren van een wedstrijd in het programma zelf en na invoeren meteen de actuele stand zien. Ook heeft hij er een duidelijke gebruiksaanwijzing bij geschreven. Download het bestand door op de titel te klikken. Het bestand is een zip-bestand, dus moet worden uitgepakt, waarna het in een map kan worden gesaved. Heb je tips of kom je een foutje tegen, neem dan contact op met Roland. Opbouwende kritiek is welkom bij hem. Zijn e-mailadres vindt je in het programma. Klik op de titel hierboven om te downloaden. -
Competitie voor teams aanmaken (TIP!)
Van Rini van Hoogstraten ontving ik een uitgebreid Excelprogramma om een teamcompetitie te genereren. Zo’n competitie kan gaan om 7-8 deelnemende teams tot zelf 21-22 teams. Het programma wijst zichzelf. Alleen de gele vlakken kunnen worden ingevuld en de rest is geautomatiseerd. Klik op de titel om te downloaden.
-
Onderlinge competitie aanmaken (TIP!)
Eveneens van de hand van Rini van Hoogstraten een prachtig Excelprogramma om het rooster aan te maken voor een onderlinge competitie. Deze houdt rekening met feestdagen en als je alles hebt ingevoerd, namen, speeldag(en) en startdata van de 1e en 2e ronde, dan krijg je vervolgens een lijst met speeldata en de te spelen wedstrijden. Deeze partijen kunnen vervolgens geprint of getoond worden. Lees in ieder geval even de korte handleidng door. Erg goed programma, waar veel wedstrijdleiders plezier van zullen hebben. Klik op de titel om te downloaden.
-
Competitieprogramma (Excel) van Jan Jans
Jan Jans heeft voor de wedstrijdleiding van zijn biljartvereniging een Excelprogramma geschreven dat erg uitgebreid en compleet is en deze later omgebouwd tot een programma voor het bijhouden van een clubcompetitie. Hij heeft aan alles gedacht en dit ook om kunnen zetten naar Excel. Voor een complete beschrijving en handleiding van dit uitgebreide (en gratis) programma verwijs ik u graag naar de website van Jan: www.jgmjans.nl/biljarten/
.
Te-maken-carambole- en naamkaarten
Veel electronische scoreborden hebben 5 displays, waarop gemakkelijk kan worden aangegeven hoeveel een speler er moet maken. Maar je ziet ook nog heel veel scoreborden met maar 3 displays. Onderstaand treft u een aantal bestanden aan (Word, Coreldraw, enz.) om carambolekaarten te kunnen printen, die vervolgens op het scorebord kunnen worden gehangen. Heeft u een leuke variant, mail hem dan s.v.p. en ik voeg het bestand hier toe.
- A6 staand: Caramboles en naam (Word)
- A6-staand: Caramboles, naam en afbeelding (Word – zip)
- Liggend – Caramboles – naam en afbeelding (Word – zip)
.
Competitiesoftware
Het bijhouden van een competitie kan het beste op de PC gedaan worden. Dat is handiger, werkt sneller en u kunt de resultaten natuurlijk uitprinten op uw printer en meenemen naar de vereniging. Onderstaand treft u enkele links aan naar websites die tegen een kleine vergoeding een online dienst aanbieden, alsook softwarepakketten om te downloaden. Dit zijn alleen maar tips, en het is aan u om de mogelijkheden te onderzoeken en te bepalen of ze voor uw competitie van nut kunnen zijn.
- Biljartscore competitiesoftware:
Biljartscore.nl biedt alles voor planning, uitslagen en standen voor de biljartsport. Het is niet gelieerd aan enige biljartbond, dus zowel vanuit bondsafdelingen als door ‘wilde’ verenigingen te gebruiken. De software ondersteunt zowel teamcompetities als onderlinge, waarbij er geen limieten zijn aan het aantal spelers of competities waarin gespeeld wordt. Er zijn diverse ondersteunde spelsoorten.Biljartscore is geen software die op de PC van een wedstrijdleider geïnstalleerd wordt, maar staat volledig op internet. Het biedt ontzettend veel voordelen ten opzichte van een programma thuis. Zo werkt het op alle denkbare soorten computers, en ook nog eens op meerdere computers tegelijk. Nooit meer een backup maken, niet bang zijn voor virussen, en altijd automatisch de nieuwste versie. U kunt gebruik maken van de gratis testversie, maar dan zal er reclame worden getoond op uw pagina’s. Voor een zeer gering bedrag per speler per jaar heeft u echter de beschikking over de volledige versie met extra mogelijkheden en ondersteuning. Biljartscore is te bereiken via www.biljartscore.nl - Biljart Competitie Manager
Deze online competitiesoftware is eveneens van de hand van Ron Clarijs. Het is geen softwareprogramma maar een concept van KaktusSoft, om gemakkelijk een programma op maat t.b.v. biljartcompetities en -toernooien te maken. Voor het geld hoeft u het niet te laten; het is een hobby en derhalve vrij goedkoop. Neem vrijblijvend een kijkje op de website.
- BiljartScore
Onlangs kreeg ik een CD met het zeer uitgebreide competitie- en scorebordprogramma Biljartscore toegezonden. De maker ervan, Thijs Geerlings, gebruikt deze software voor een aantal teams van zijn biljartclub BC Joppe uit Meijel (L), die spelen in de Midden Limburgse Biljart Bond (MLBB). Bij het pakket zat een zeer uitgebreide gebruiksaanwijzing, waarmee hij u op weg kan helpen bij de registratie van uw competitiepartijen. Dit pakket is uitermate geschikt voor teams die KNBB-competitie spelen. Van te voren kunnen alle teams ingevoerd worden, met alle informatie per speler en op de competitieavond kunt u kiezen tegen welk team en spelers u speelt. Vervolgens is het zeer gemakkelijk om een partij bij te houden en dat terwijl iedereen het scorebord kan blijven zien. Alles wordt bijgehouden, de gemaakte caramboles, het aantal beurten, de te maken caramboles, de tussenstand van de totaalscore tot dan toe, enz. (zie onderstaande afbeelding voor een impressie daarvan.
De software mag u gratis proberen, maar in het geval van aanpassingen, bijv. uw eigen clublogo, het wisselen van de puntbal (in Limburg begint men standaard met de gemerkte bal), enz. dan vraagt hij daarvoor wel een financiële bijdrage.
Download het programma alleen als u écht interesse heeft, aangezien het pakket zo’n 16 megaBytes groot is.
BiljartScore.zip (zip-bestand 16 mB)
Thijs is erg actief geweest en heeft inmiddels zijn programma aangepast, zodat men kan kiezen voor het beginnen met de ongemerkte bal en tevens heeft hij diverse puntensystemen toegevoegd, zodat het programma nu ook voor de KNBB-competitie en onderlinge competities te gebruiken is. Het zip-bestand bevat nu 1 installatiebestand (.exe), waarmee het programma automatisch geinstalleerd wordt.
.
BiljartPoint competitiebeheer
Iedere biljarter, die voor de KNNB speelt, kent de website van biljartpoint.nl en ik ben zoveel op die website geweest dat ik helemaal over de andere gebruikers en mogelijkheden heen heb gekeken.
Naast de vele districten maken ook gewone, kleine en grote biljartclubs gebruik van Biljartpoint om hun stand bij te houden. Surf maar eensnaar www.biljartpoint.nl en klik op “Onderlinge competities”. De kosten voor een jaar lang kunnen bijhouden van de competitie is om en nabij de € 32,50.
.
SpecialSoftware
De biljartprogramma’s PKspecial, ClubMatch en Toernooiprof waren lange tijd de enige en veel gevraagde softwareprogramma’s voor het beheren van een PK-wedstrijd van de KNBB, voor uw clubcompetitie en voor het organiseren van een toernooi. De programmeur is echter lange tijd geleden gestopt met het onderhouden van deze programma’s en de kans dat ze nog werken is een loterij. Bij de ene PC werkt het wel, bij de andere niet. Onderstaand treft u ze nog aan, maar zoals gezegd; zwaar verouderd en waarschijnlijk niet meer werkend. KLik hieronder op het plustekenom de tekst en downloads zichtbaar te maken.
Op veler verzoek zijn de programma’s van Hans Eekels (SpecialSoftware) weer beschikbaar op deze website. Alle programma’s zijn FreeWare, d.w.z. gratis te downloaden en te gebruiken. De programma’s werken onder Windows 95, XP, 7 en 8. Klik op de link naast het programma en kies voor “Opslaan als”. Onthoudt de map en ga naar het opgeslagen bestand; dit is een msi-bestand. Dubbelklik op dit bestand en klik steeds op Next. Het programma wordt dan op uw computer geïstalleerd.
Let op: de programma’s zijn “as-is” en er wordt helaas geen ondersteuning meer geboden door Hans Eekels. Hans is gestopt met zijn programmeerwerkzaamheden, zoals op zijn website te lezen valt. Ook ik kan u helaas niet helpen, hoe graag ik het ook zou willen.
Voor de wedstrijdleider bij de verenigingen voor de administratie van Voorwedstrijden en Finales Persoonlijke Kampioenschappen. Met AVE-systeem en Systeem De Bruin, 2 tot 4 tafels, 3 tot 9 deelnemers en gebroken ronden.
Voor de wedstrijdleiders bij de verenigingen voor de administratie van de clubcompetitie. Vier ronden per seizoen, stand en matrix, diverse puntensystemen en aandacht voor kadristen in een libre-competitie.
Let op: krijgt u een foutmelding bij het installeren van Clubmatch, bekijk dan eens de volgende handleiding, ingezonden door Philip Nijhof (waarvoor dank). Er ontbreekt dan waarschijnlijk een bestandje, dat u moet downloaden en op de juiste plaats moet opslaan. Daarna werkt Clubmatch zo goed als zeker wel: handleiding clubmatch bij foutmeldingen.
[/tab_1]
[/tabs]
Voor de wedstrijdleider van grote toernooien. Onbeperkt aantal ronden, onbeperkt aantal poules per ronde en onbeperkt aantal spelers per poule.
Aanvulling:
Tegenwoordig is er een (betaalde) webversie beschikbaar van PK Special: zie hier https://www.specialsoftware.nl/
.
Avé-systeem
Bij het organiseren van toernooien, maar ook in uw onderlinge competitie zult u de belangrijkste en spannendste partijen altijd tot het allerlaatste moment willen bewaren. Het Avé-systeem kan u daarbij helpen. Het zorgt er voor dat de hoogst geplaatste speler altijd tegen de laagst geplaatste speler (tegen wie hij nog niet gespeeld heeft) zal spelen en slelt daarbij de confrontatie tussen de beste spelers zo lang mogelijk uit.
Klik op onderstaande link voor het reglement van de KNBB. Vanaf pagina 101 worden o.a. het Avé-systeem en systeem de Bruijn behandeld:
Avé-systeem en systeem de Bruijn (vanaf pagina 103)
.
Digitale scoreborden
Gratis scorebord
Kijk eens naar dit scorebord dat is geschreven als een HTML-pagina door H. Schriel. Heel simpel, maar het werkt prima. U zou het als HTML-pagina op een USB-stick kunnen zetten en opstarten in een browser op uw laptop. U vult eerst de twee namen in van de spelers, vervolgens hun aantal en in het grote zwarte vlak in het midden vult u de eerste score in en bevestigt dat met een druk op de Enter-toets. U ziet dan dat de score meteen bij de eerste speler komt te staan en onderaan ziet u zijn moyenne en hoogste serie staan. Als de tweede speler klaar is toetst u het aantal caramboles voor hem of haar in en druk weer op de Enter-toets. U ziet dan dat het toetsenbord meteen wordt bijgewerkt. U download het scorebord door met uw rechter muisknop op de link te klikken en dan te kiezen voor “Opslaan”.
Dit scorebord en kunt u het naar hartelust uitproberen. Klik op het vak met “Speler A” en vul de naam van de speler in. Met Tab kunt u tussen de in te vullen velden schakelen. Vul de namen verder in van de spelers, vul het aantal te maken caramboles in en vul de scores in (in het zwarte vak in het midden – score+enter). Bij een poedel vult u 0 (cijfer nul) in. Klik hier om het scorebord op groot formaat te kunnen bekijken (scherm groot maken).
Op de website van de Eilanden Biljart Bond vindt ik de volgende beschrijving van het scorebord:
Het biljartscorebord werkt op elke pc, mini-android pc, smart-tv, tablet of smartphone zolang het met een extern toetsenbord of toetsenblokje bediend wordt.
Na opstarten is het direct gebruiksklaar. Indien gewenst kunnen te maken carambioles ingevuld worden door de volgende toetsen te gebruiken:
“het aantal te maken caramboles” en de min-toets voor de linker speler en “het aantal te maken carambioles” en de plus toetsvoor de rechterspeler.
Druk op de F11 toets om het scorebord schermvullend te zetten.
Instellen van inspeeltijd: druk op 4 (of minder) voor de minuten gevolgd door de slash-toets.
De gemaakte serie invullen (ook wanneer het een 0 is) en op enter drukken is alles wat nodig is om de telling goed bij te houden.
Correcties maken: druk op een niet-numerieke toets en het invoerveld is weer leeg.
Correcties achteraf maken: Door herhaaldelijk op de min-toets te drukken gaat u terug in de beurten.
Bij de juiste beurt drukt u op een niet-numerieke toets om de invoer leeg te maken
en vult u vervolgens de juiste waarde in en drukt u op de enter-toets. Het scorebord staat direct weer gereed bij de juiste speler en de juiste beurt
De spelervolgorde omdraaien door op de ster-toets te drukken.
Het scorebord leeg maken maar de spelers laten staan door 5x op de punt-toets te drukken.
Het scorebord leeg maken en de spelernamen wissen door 7x op de punt-toets te drukken.
Het scorebord kan ook + 300 spelernamen en te maken caramboles opslaan als “cookie”.
Van onze zuiderbuur Eddy de Backer ontving ik een scorebord voor 2 monitors, gemaakt in Excel 2007. Door het blad met het scorebord te kopieëren in een nieuw blad kan op het oorspronkelijk blad de resultaten worden ingevuld (bijv. op de laptop van de schrijver) en op het andere blad wordt de actuele stand weergegeven. Deze stand kunt u dan (als uw systeem daarop is ingesteld) op een tweede monitor weergeven. Er is een korte gebruiksaanwijzing bijgevoegd. Het scorebord is er in diverse kleuruitvoeringen. Er is ook een nieuwere versie beschikbaar, met wat kleine wijzigingen, andere kleurstelling en deze is nu ook te gebruiken in de nieuwere Excel-versies.
Van Wim Schoon krijg ik een handig scorebord binnen met niet te veel toeters en bellen (een rustig scorebord, zoals de meeste biljarters , maar wel erg handig om te gebruiken. Er zit een handleiding bij en als u die 1 of 2 keer heeft bekeken, dan vormt het gebruik van dit scorebord geen problemen meer.
Bezoek ook eens de website van Belgisch topbiljarter Jean Godeyns via http://www.billiardsoftware.be. Billiard Software heeft als doel software voor de biljartsport ter beschikking te stellen aan clubs. Meer nog, de software is GRATIS. Enkel voor de evt. ondersteuning bij installatie en gebruik wordt een financiële tegemoetkoming gevraagd. Voor meer details hierover zie verder op genoemde website van Jean.
.
Biljart-app-Scorebord
Philip Buysschaert heeft een app geprogrammeerd om een scorebord vanaf de smartphone of tablet (enkel Android) naar een TV te mirorren (eventueel met het goedkope Google chromecast op een oudere tv). De app is te verkrijgen op Google play (carambole scorebord). Een handleiding vind u op de website van zijn biljartclub: http://www.willen-is-kunnen.be/content/biljart-app-scorebord
Het vele werk en de voortdurende uitbreiding en opvolging maakt dat de app niet gratis is maar voor een luttele € 6 kan aangekocht worden. Ze kan in drie talen gebruikt worden: Nederlands, Frans en Engels. Matchen kunnen opgeslagen worden, verzonden worden naar de cloud en via e-mail. Een ledenlijst kan aangemaakt worden, bewaard worden ook in de cloud en opnieuw geïmporteerd worden eventueel op een tweede tablet of smatphone.
Bezoek bovenstaande link voor meer informatie over dit superhandige scorebord of bekijk zeker even de video, waarin de mogelijkheden getoond worden.
PS: er is nu ook een lite-versie beschikbaar van dit scorebord. Wie weet heeft U daar al genoeg aan voor uw biljartclub. Te downloaden in Google Play.
Caromscore digitaal scorebord
Het bekende bedrijf Carombooks heeft recent Caromscore 2.0 uitgebracht. Bekijk onderstaande video voor alle mogelijkheden van dit nieuwe scorebord.
..
Handmatig bijhouden van de competitie
Matrix roosterbladen
Vindt u het maar niks om de standen op een PC bij te moeten houden, denk dan eens aan de aanschaf van een roosterblad. Bij de lokale of regionale biljarthandel kunt u zo’n blad kopen voor om en nabij de € 3,00. Er zijn 3 uitvoeringen, namelijk voor 15, 20 of 25 spelers. U vult dan de gemaakte caramboles, de beurten, de hoogste serie en de behaalde wedstrijdpunten in op dat blad en aan het eind van de competitie worden de resultaten per persoon opgeteld. Zo kan de uitslag nog spannend worden.
Tellijsten
Voor iedere wedstrijd moet een formulier worden ingevuld, een zogenaamde tellijst. U kunt natuurlijk zo’n blok kant en klaar aanschaffen bij de biljarthandel in uw buurt, maar mocht u er om verlegen zitten, dan kunt u zo’n formulier ook thuis uitprinten. Klik hier of hier voor een pdf-bestand met 2 formulieren op 1 A4-vel. Of deze voor 4 formulieren voor 15 beurten per partij. Kijk ook bij de “Excelsheets” voor meer tellijsten.
.
Omrekenen – libre – bandstoten – driebanden
Op het internet circuleren diverse omrekentabellen voor libre, bandstoten en driebanden, maar meestal klopt daar heen hout van. Niet iedereen is naar verhouding even goed in iedere spelsoort. Iemand die 10 gemiddeld libre speelt, kan goed helemaal niet kunnen driebanden of bandstoten, terwijl een ander weer net zo goed kan bandstoten als libre. Wilt u een bandstoot- of driebandencompetitie op gaan zetten? Laat de deelnemers dan voorwedstrijden spelen om zo hun moyenne te bepalen en herzie de deelnemers na een aantal wedstrijden, zowel omhoog als omlaag. Halverwege de competitie staat hun moyenne dan vast.
.
Biljartetiquette
Voor ons gedrag aan en rondom de biljarttafel zijn er een aantal ongeschreven regels. Het is geen wet van Meden en Perzen, maar door de deelnemers aan de competitie hiervan op de hoogte te stellen, voorkomt u misschien minder leuke situaties tijdens de partijen.
- Het is gebruikelijk bij aanvang van een partij de tegenstander een hand te geven en hem of haar een goede partij toe te wensen.
- De bewondering voor een mooie carambole van de tegenstander mag altijd betoond worden. De arbiter doet dit niet om niet bevooroordeeld te lijken.
- Na een gemiste carambole dient de speler onmiddellijk en zonder commentaar op de stoel plaats te nemen.
- De speler aan de tafel dient er tijdens het spelen en het naar de stoel lopen op te letten dat hij of zij spelers, die op een ander biljart bezig zijn, niet stoort. Ook arbiters dienen hier aandacht aan te schenken en spelers te waarschuwen.
- Als een speler aan de tafel staat en met het spel bezig is, geven arbiter, tegenstander en publiek geen commentaar. Er mag uiteraard niet worden voorgezegd hoe een carambole moet worden gemaakt.
- Als het krijtje op de rand van het biljart mag worden gelegd, dan altijd met de open zijde naar boven. Niet krijten boven het biljart.
- De arbiter moet in de buurt staan waar de carambole wordt gemaakt (dus bij de derde bal), voor zover dat niet hinderlijk voor de speler is. De arbiter mag tijdens het spel de tafel niet aanraken.
- De speler die als eerste de partij beëindigt, wacht met het losschroeven van de keu tot ook de tegenstander klaar is.
- De verliezer feliciteert de winnaar. Beide spelers bedanken de arbiter en de schrijver.
- Als speler ga je tijdens de wedstrijd nooit in discussie met de arbiter.
- Vraag aan de arbiter of je gebruik mag maken van het toilet wanneer je zelf aan de beurt bent; dus niet wanneer je tegenstrever aan het spelen is.
- Het is helemaal geen verplichting, maar wel een goede traditie dat de verliezer zijn tegenstander iets aanbiedt.
Ontbreekt er een onderdeel op deze pagina?
Of heeft u aanvullingen op een van de onderdelen,
Stuur mij een bericht via het contactformulier.