D De zomer van 2021 wordt door veel mensen als slecht ervaren, terwijl experts aangeven dat het juist warmer is dan normaal. Over het hele land gemeten scheen de zon gemiddeld zo vaak als ongeveer bij Nederland hoort. Ook de hoeveelheid regen was gemiddeld.
Energieverbruik?
In juni was er veel zonnig weer, daarna werd dit minder. In Nederland, maar ook in België en Frankrijk vielen buien. De lucht was vaak grijs, men moest de jassen weer uit de kast halen en op campings zat men te koukleumen. Zette een enkeling thuis de verwarming aan? Dat zal wellicht zo zijn, maar het is ook weer niet zo dat de ene na de andere energieleverancier met berichten komt dat de zomer zo koud is dat het energieverbruik enorm steeg. Bovendien is dat beeld op zich al vertekend doordat 2020 en 2021 hele andere cijfers opleverden: activiteiten en drukte verplaatsten zich van kantoor naar huis en van festivalterrein naar vakantiepark.
Limburg
De wateroverlast in Limburg gaf, voor Nederlandse begrippen, ongebruikelijke taferelen die bij hebben gedragen aan ons oordeel over het weer van deze zomer. Want niet alleen in Limburg, ook aan de andere kant van het land waren er gevallen van wateroverlast, zij het in mindere mate. Zo brandt een zomer zich op ons netvlies als zijnde ‘nat’, terwijl weerexperts volhouden dat het allemaal wel meevalt. Die geven aan dat we vooral gewend zijn geraakt aan mooie zomers door de afgelopen paar jaar.
Klimaatverandering
Meteoroloog Yannick Damen van Weeronline geeft aan: “Door klimaatverandering stijgt de temperatuur op de noordpool harder dan op de evenaar, aangezien het ijs smelt. Dat heeft weer invloed op de straalstroom, een sterke wind die in de hoogte waait. Door de veranderingen in de straalstroom, zien we meer patronen ontstaan in het weer. Een voorbeeld daarvan is een hele droge zomer, zoals de vorige jaren, of juist een wisselvallig patroon, zoals dit jaar”. In andere woorden: het is heel ‘normaal’ dat het weer zo veranderlijk is in de Hollandse zomers van deze eeuw.
Schitterend weer in juni
Het was daarbij wel opvallend dat de eerste twintig dagen van juni veelal schitterend waren: 11 van de 17 zomerse dagen in de maanden juni en juli vielen in de eerste helft van juni. Er is zelfs een regionale hittegolf in het oosten en zuiden van het land waargenomen. 17 juni was de eerste officiële tropische dag. Augustus daarentegen is wisselvallig, maar in het algemeen verloopt de zomer van 2021 niet extreem ongebruikelijk voor Nederlandse begrippen. Juist de afgelopen zomers waren extreem, geeft Damen aan. Er valt hooguit ‘iets meer neerslag’. Waarbij Limburg dit jaar het gemiddelde omhoog trok.