.
Zoals u onderaan deze pagina kunt lezen ben ik Peter van Bommel, 62 jaar jong, internetpionier en webmaster/ambtenaar van beroep en de eigenaar/ webmaster van Bommeltje.nl. Mijn persoonlijke website gaat vooral over mijn hobby’s: biljarten, fotografie, vestingstad Grave, het weer en stamboomonderzoek. De website is in 1997 als een simpele éénpagina-homepage begonnen over Vestingstad Grave en stamboomonderzoek en werd al snel uitgebreid met meer onderwerpen.
Over Grave was op internet bijna niets te vinden in die tijd. “Vinden” is niet het goede woord, want zoekmachines bestonden toen nog niet. Iedere website had zijn eigen lijsten met interessante links en zo moest je worden ‘gevonden’ door de bezoekers.
Deze hadden desondanks de website al gauw ontdekt dankzij dit soort lijsten en vooral mond-tot-mond-reclame. De reacties waren enthousiast en soms hartverwarmend. Mensen die al jaren niet meer in Grave woonden, of zelfs tientallen jaren geleden naar verre buitenlanden waren vertrokken, waren soms tot tranen toe geroerd om via de computer toch weer even in Grave rond te kunnen kijken. Al was het maar digitaal.
Echt bekend werd de website door het onderwerp scannerluisteren (Peter’s Scanner Page). In die tijd (rond het jaar 2000) was het scannerluisteren razend populair en er waren tientallen kleine scanner homepages en het bezoekersaantal liep al snel op naar vele duizenden bezoekers per dag.
Vermeldingswaardig is de “Gezamenlijke Nederlandse Scanner Chatroom” die ik opgezet had.
In plaats van tientallen websites met ieder hun eigen chatroom had ik het voor elkaar gekregen dat iedere webmaster een grote button op een prominente plaats op zijn website had staan en deze button leidde rechtstreeks naar de chatroom… op mijn website. In al die jaren zijn er zo miljoenen bezoekers op Bommeltje.nl geweest. Als ik nou toch eens van iedereen ’n cent had gekregen…. 🙂
Eveneens de moeite van het vermelden waard is de dag van de vuurwerkramp in Enschedé.
Ik had de hele nacht, voorafgaande aan deze ramp, zitten programmeren en een volledig nieuwe chatroom in elkaar geknutseld, compleet met handleiding.
Bezoekers uit bijv. Lutjebroek konden het geluid van hun scanner in mijn chatroom laten horen aan alle aanwezigen en als er dan een calamiteit in Groningen was, dan schakelde Lutjebroek uit en Groningen koppelde het geluid van zijn scanner via zijn PC aan mijn chatroom. Voldaan ging ik die ochtend naar bed om enkele uurtjes later wakker gebeld te worden door een kennis met de vraag “Weet jij wat er op jouw website te doen is!?”. Kort nadat zich in Enschedé de ramp voordeed, was mijn chatroom volgestroomd met honderden bezoekers en iemand uit Enschedé had zijn scanner gekoppeld aan mijn chatroom…
Heel Nederland kon uit eerste hand luisteren naar de verrichtingen van de hulpdiensten uit Enschedé en verre omgeving en ondertussen zo’n best met elkaar chatten. De landelijke nieuwssites hadden een link opgenomen naar de chatroom op mijn website en deze werd zelfs op TV genoemd.
Mooi was het ook om mee te maken hoe ongeruste familieleden uit het land hun familie uit Enschedé in de chatroom ’tegen kwamen’. De hele dag zou de chatroom druk bezocht blijven en deze onverwachte “vuurdoop” met glans doorstaan.
Niet slecht voor een hobbyist uit Grave 🙂
Met de introductie van C2000 kwam ook het einde van de scannersite in zicht. De hulpdiensten waren niet meer te beluisteren op een scanner en langzaam maar zeker verdween de ene scannerwebsite na de andere en ook mijn eigen scannersite moest er uiteindelijk aan geloven.
In 2004 ontdekte ik hoe simpel en eenvoudig het was om een digitaal weerstation te koppelen aan een PC en daarmee automatisch gegevens naar het web te uploaden en ziedaar… het ontstaan van weerstation Grave. Voor mij een leuke hobby, voor vele anderen een dagelijkse bron van informatie en natuurlijk actuele data en verwachtingen.
Ik bouwde de ene homepage na de andere en halverwege 2004 werd het tijd om al deze “losse flodders’ te combineren tot 1 website, waarvan u hieronder een screenshot ziet. In 2006 werd het onderwerp Fotografie toegevoegd. Deze lay-out, gebaseerd op verouderde techniek (frames), heeft tot 2013 prima dienst gedaan.
De website heeft diverse gedaantewisselingen ondergaan (hiernaast ziet u enkele voorbeelden daarvan) en is in de loop der tijd met vele honderden pagina’s uitgegroeid tot een van de grootste persoonlijke websites van Nederland. Dat was ook de reden waarom het tot begin 2013 heeft geduurd vooraleer ik de website in een volledig nieuw jasje kon gieten. Ik heb voor die tijd tientallen pogingen gedaan om de website te migreren naar Joomla en uiteindelijk WordPress, maar de enorme hoeveelheid werk weerhield mij er steeds van om door te gaan. Begin 2013, na 3 volle maanden (soms dag en nacht) hard werken, kon de nieuwe website eindelijk gepresenteerd worden en is het geworden tot wat u nu ziet.
In 2017 werd het feit dat de website maar liefst 20 jaar online was, gevierd met enkele jubileum-prijsvragen. Op naar de 25 en hopelijk nog veel jaren meer voor Bommeltje.nl.
In april 2019 heb ik de website verhuisd naar een nieuwe hoster. De website werd traag, ik kon bijna niets meer toevoegen en soms was de website 50% van de dag onbereikbaar en na heel veel vijven en zessen besloten om naar Argeweb te verhuizen. Bij hen staat klanttevredenheid op de eerste plaats en de ondersteuning is pas klaar als de klant tevreden is. En tevreden was ik. Zij hebben de hele verhuizing, waar ik zo lang tegen aan heb zitten hikken, voor hun rekening genomen. Een megaklus, maar blij dat ik de stap heb gezet. Meteen na de verhuizing ook een SSL-certificaat ingesteld. U surfde al veilig op Bommeltje.nl maar nu helemaal.