Dat ons klimaat verandert en vooral dat de aarde opwarmt, is geen nieuws. De consequenties die dat heeft, hebben pas echt impact als het ons dagelijkse leven beïnvloedt.
Wij Nederlanders praten vrijwel dagelijks over het weer. We hebben het echter niet dagelijks over de klimaatverandering, terwijl beide veel met elkaar te maken hebben. Door de klimaatverandering smelten de ijskappen en stijgt de zeespiegel. Een land als Nederland krijgt daar onherroepelijk mee te maken. Daarnaast krijgen we ook te maken met meer extreme weersomstandigheden zoals flinke droogte of juist enorme natte perioden.
.
Plensbuien en hitte
Toch blijft het voor veel mensen een abstract gegeven, totdat dit het eigen dagelijkse leven beïnvloedt met onder andere tropische temperaturen en enorme plensbuien, die veelal worden veroorzaakt door die klimaatverandering. Dan heb je je er maar op aan te passen.
.
-Wapen jezelf tegen plensbuien
Allereerst zit er niets anders op dan ons tegen die hevige regenbuien te wapenen. Dat betekent onder andere de aanschaf van een goed regenpak als je op de fiets naar kantoor of naar school moet. Zorg ook voor een stevige waterdichte laptoptas waar je je computer veilig in mee kunt nemen. Op die manier doorsta je een flinke onverwachte plensbui zo goed mogelijk.
.
-Zorg voor een tuin met groen
Zo’n stortbui wordt nijpender als je een tuin hebt waar nauwelijks groen te bekennen is. Tuinen met louter bestrating geven het regenwater geen kans weg te vloeien in de grond. Het is de reden dat geadviseerd wordt om in ieder geval een stukje van de tuin te beplanten zodat het water de aarde in kan.
.
-Gebruik energie bewust
Tropische temperaturen zijn in beginsel even lekker, maar als de warmte doorzet, wordt het lastiger. Zeker voor de land- en tuinbouw. Sectoren die met enorme droogte te maken krijgen om over de mogelijke bosbranden nog maar te zwijgen. Zelfs die hevige stortbuien die zich af en toe voordoen, kunnen daar geen verandering in brengen. Door de droogte ontstaat een harde bovenlaag op het land, waardoor de aarde nauwelijks het water op kan nemen. We kunnen er wél met z’n allen voor zorgen dat de CO2-uitstoot omlaaggaat. Daar kun je zelf een steentje toe bijdragen door bijvoorbeeld te kiezen voor een elektrische auto of helemaal geen auto, door minder te vliegen, door minder of geen vlees te eten en verantwoordelijk om te gaan met energie. Door vooral lokaal je boodschappen te doen en je rugtas vol te stoppen met duurzame spullen en ook te kiezen voor recyclen.
.
-Hitte leidt ons naar zee
Nog even over die hitte. Als deze onze woningen binnendringt, raakt het ons heel direct. We doen ’s nachts geen oog dicht door de klamme warmte in onze slaapkamers en we raken er overdag maar lusteloos van. Ook hier geldt: ga niet energieverslindende airco’s gebruiken of een andere manier van kostbare koeling. Zoek naar verkoeling op andere manieren. Kies voor het bos, waar het onder de bomen veel minder warm is. Waar het ook vaak prima uit te houden is, is aan zee. Veel mensen pakken dan ook hun tassen vol handdoeken en zonnebrand en kiezen ervoor zo dicht mogelijk bij de branding te zitten voor die verkoelende wind uit zee.