Soms zien we prachtige foto’s van vuurwerk, onweer, nachtopnamen, enz. We vragen onszelf meteen af of we zélf ook dergelijke opnamen zouden kunnen maken.. Op deze pagina wordt een aantal onderwerpen nader uitgelicht zodat u bij een volgende gelegenheid betere resultaten kunt boeken.
Omstandigheden zijn natuurlijk altijd anders, maar desondanks wil ik u wat meer houvast bieden door gerichte ISO, diafragma- en sluitertijdwaarden te noemen. Gebruik ze als uitgangspunt voor uw eerste testfoto’s en pas ze naar gelieve aan.
Nachtelijke tijdopnamen:
Werd er bij ons als beginnende fotograaf al vroeg op gehamerd dat er altijd veel licht op het onderwerp moest vallen om er een goede foto van te kunnen maken, ook het kleine beetje licht dat we ’s avonds of zelfs ’s nachts waarnemen kan worden opgevangen en voor prachtige opnamen zorgen.
Instellingen:
Zet je camera op een statief en zorg er voor dat dit statief stevig staat. Het mag beslist niet bewegen tijdens de opname. Begin met een opname van 30 seconden en bekijk vervolgens het resultaat. Waarschijnlijk is dit al heel aardig, maar door te experimenteren met de instellingen kun je betere resultaten bereiken. Veel succes !!
Een waterval:
We kennen ze allemaal, die prachtige opnamen van watervallen, maar als we er zelf een foto van maken, dan blijkt het resultaat altijd wat tegen te vallen. Meestal is dit te wijten aan een korte sluitertijd, waardoor de waterval bevroren lijkt te worden – we kijken er bijna doorheen. Met de volgende aanpassingen kunt u zorgen voor een langere sluitertijd, waardoor het resultaat waarschijnlijk een stuk beter zal worden.
Instellingen:
Beschikt u over een polarisatie- of een grijsfilter, monteer deze dan voor de lens. Dit zal de sluitertijd nog meer verlengen en dat is uiteindelijk waar we op uit zijn om de waterval zo mooi mogelijk op de gevoelige plaat vast te leggen. Maak voor de zekerheid ook een opname met de camera in Auto modes, zodat u achteraf beide resultaten kunt vergelijken. Let op: mochten er zich mensen in het beeldvlak bevinden, maak dan meerdere opnamen voor het geval de mensen zich te veel bewegen. Veel succes !!
Vuurwerk:
Wie herkent dit niet, je maakt tientallen foto’s van het vuurwerk en na afloop houdt je met een beetje geluk er maar enkele van over die enigszins door de beugel kunnen.
Instellingen:
U kunt een langere belichtingstijd instellen om meer vuurwerk op de plaat te krijgen, maar een te lange sluitertijd kan er voor zorgen dat de lucht grijs word en al het andere overbelicht wordt. Dat is niet wat we willen.
Controleer uw eerste opnamen. Als ze overbelicht zijn, gebruik dan een hoger diafragma, bijv. f/8 of f/11. Als de opnamen onderbelicht blijken te zijn, gebruik dan een lager diafragma, bijv. f/3.5.
Soms worden uw opnamen vele malen mooier door iets op de voorgrond van uw compositie op te nemen, zoals een boot of standbeeld. Dit geeft de kijker wat meer gevoel over de plaats van de opname. Bevindt u zich in de buurt van water, houdt dan ook rekening met de reflecties in het water. Veel succes !!
Sfeerverlichting:
Tijdens feestdagen of überhaubt in grote steden zijn gebouwen ’s avonds vaak sfeervol verlicht. Om daarvan leuke opnamen te maken kunt u gebruik maken van onderstaande simpele methode.
Instellingen:
Als u camera geen instelling voor tungsten heeft, gebruik dan een vergelijkbare witbalans (experimenteer even) of gebruik de automatische witbalans.
Als de verlichting fel genoeg is, kunt u de opname waarschijnlijk uit de hand maken (met steadyshot aan als u die heeft). Indien niet, zet dan de steadyshot uit en gebruik een statief. Veel succes !!
De maan:
De maan is een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Hij is er bijna elke dag en ziet er iedere keer weer anders uit. Vooral het schaduwspel in de kraters is mooi om te volgen.
Alleen kunt u hier waarschijnlijk enkel succes verwachten als u over een lange telelens (300 mm. of meer) en een rotsvast statief beschikt.
Instellingen:
Door de timer te gebruiken en de spiegel voor de opname op te klappen worden ongewenste trillingen tijdens de opname voorkomen. Veel succes !!
Zonsondergangen en silhouetten:
Als we een persoon in beeld hebben, hoeft hij of zij niet altijd het hoofdonderwerp van de opname te zijn, maar kan ook aanvullend werken. Plaats bijvoorbeeld een kind en-silhouet voor een ondergaande zon. We moeten dan niet het kind belichten, maar de lucht met de ondergaande zon.
Instellingen:
Door rechtstreeks de lucht te meten, zal de silhouet van het kind donker worden en dat is wat we willen. Bovenstaande methode kan ook gebruikt worden voor zonsondergangen, zonder dat zich een persoon in beeld bevind.
Sommige camera’s hebben ook een speciale sunsetmodes. Maak voor de zekerheid ook een opname in die modes zodat u later de beste opname kunt kiezen. Veel succes !!
Stersporen:
Door de draaiing van de aarde zien we ’s avonds en ’s nachts bijna alle sterren naar het westen bewegen. Om de sporen die de sterren zo maken te fotograferen dient je camera met de aarde mee te bewegen, dus gewoon op een statief dat op de grond staat, waarbij je een lange tijdopname maakt. Afhankelijk van de combinatie van stersporen en compositie kunnen dergelijke opnamen zeer fraai zijn.
Instellingen:
Start de opname door de ontspanknop van de afstandbediening vast te zetten en maak een opname van een minuut of twee. Controleer of de (korte) stersporen redelijk belicht zijn en pas eventueel de ISO aan voor de volgende opname. Heeft u last van lichtvervuiling, probeer dan een lagere ISO-stand.
Hoe langer u die opname belicht, des te langer zullen de stersporen zijn. Maakt u de opname richting het zuiden, dan zult u nagenoeg rechte strepen krijgen. Dit in tegenstelling tot het fotograferen richting de poolster (pal in het noorden) waarbij de sterren een cirkelvormige streep zullen veroorzaken.
Maak een mooie compositie met bijv. bomen op de voorgrond of laat de sterren eens reflecteren in water. Gewoon uitproberen dus. Succes gewenst!
Bliksem ’s avonds en ’s nachts:
Onweer maakt de mens niet alleen onrustig, maar kan ook kijkplezier verschaffen. De lichtshows zijn niet van de lucht zullen we maar zeggen. Uw camera dient over een lange sluitertijd te beschikken om de bliksemstralen op de gevoelige chip vast te kunnen leggen.
Instellingen:
Start de opname door de ontspanknop van de afstandbediening in te drukken en vast te zetten en maak een opname en stop deze pas als er een bliksem in beeld is geweest. Controleer of de flits goed vastgelegd is en pas eventueel de ISO aan voor de volgende opname. Heeft u last van lichtvervuiling, probeer dan een lagere ISO-stand of gebruik een belichtingstijd van 15 seconden (in plaats van de Bulbstand). U kunt dan de knop van uw afstandbediening vast zetten en er wordt automatisch een nieuwe opname gestart, nadat de vorige is opgenomen.
Het is aan te bevelen om te schieten in RAW-formaat en bij voorkeur iets overbelicht. Achteraf kun je in Photoshop de belichting bijstellen en perfecte platen overhouden. Het fotograferen van bliksem zal altjd een kwestie van proberen en nog eens proberen zijn. Kijk voor meer informatie over bliksemfotografie op de site van weerfotograaf Harald Edens.
Let op: Bliksem is levensgevaarlijk. Kijk op de pagina “Blikseminslagen” bij het onderdeel “Wat te doen bij bliksem”. Voorkomen is beter dan genezen”.
Bliksem overdag:
Overdag een bliksemschicht fotograferen is een echte uitdaging. Moeilijk, maar het kan wel. We moeten er echter voor zorgen dat de belichtingstijd zo lang mogelijk wordt.
Instellingen:
Druk de knop op je afstandbediening in en maak een vijftal opnamen. Dit gaat razendsnel. Controleer of de foto’s enigszins redelijk belicht zijn. Indien zo, druk de knop van de afstandbediening weer in en zet deze vast en laat je camera maar ratelen. De bliksemflits moet door je camera gegrepen worden, op het moment dat de slutier open staan. Daarom is het zo belangrijk dat de sluitertijd zo lang mogelijk wordt. Een geluk daarbij is dat het donkerder wordt, al naar gelang het onweer dichterbij komt.
Ook hier geldt weer: proberen en blijven proberen en wees niet teleurgesteld als je 150 nutteloze opnamen hebt gemaakt. Die éne gelukte opname maakt alles goed 🙂
Let op: Bliksem is levensgevaarlijk. Kijk op de pagina “Blikseminslagen” bij het onderdeel “Wat te doen bij bliksem”. Voorkomen is beter dan genezen”.
Druppels in water:
Om dit soort foto’s te kunnen maken, moet je eerst wat voorbereidingen treffen. Gebruik een bij voorkeur zwarte bak, half gevuld met water. Hang daarboven een plastic zakje, dat gevuld is met water. In dat zakje prikken we later een gaatje om een druppelende kraan na te bootsen. Plaats een groot wit papier of karton achter de bak, waarop je indirect gaat flitsen. Zorg dat je een pen of potlood bij de hand houdt. Alles klaar? Prik dan een klein gaatje in het plastic, zodat het water begint te druppelen, bijv. 1 druppel per seconde. Leg voor de zekerheid een handdoek en lensdoekje klaar voor het geval de spetters op je apparatuur komen.
Instellingen:
Zorg dat je alleen op het papier flitst, en niet rechtstreeks op het onderwerp. Maak enkele foto’s en bekijk het resultaat. Wordt de druppel goed belicht en is er goed scherp gesteld? Maak dan tientallen opnamen snel achtereen. Ook hier geldt dat er maar één goede opname tussen hoeft te zitten.
Wil je wat meer kleur in je opname creëren? Kies dan voor de stand “Tungsten” voor een mooie blauwe kleur. Maar je kunt ook het witte papier of karton vervangen door een gekleurde versie, bijv. met meerdere kleuren die geleidelijk in elkaar overlopen. Veel succes!
Poollicht:
We kennen allemaal het prachtige poollicht dat men regelmatig nabij de poolcirkel kan bewonderen. Ook in ons gebied is het heel af en toe mogelijk om poollicht, ook wel noorderlicht of aurora borealis genaamd, te fotograferen. Het gebeurt niet vaak, maar als het dan eindelijk toch eens gebeurt, dan moet u ook weten hoe uw camera in te stellen. Zorg hoe dan ook dat u de donkerste plek in uw omgeving opzoekt met weinig lichthinder en vrij zicht op het noorden. Het gaat hier immers om het noorderlicht.
Instellingen:
Zet je camera op een statief en zorg er voor dat dit statief stevig staat. Het mag beslist niet bewegen tijdens de opname. Begin met de opnames en bekijk vervolgens het resultaat. Waarschijnlijk is dit al heel aardig, maar door te experimenteren met de instellingen kun je betere resultaten bereiken. Veel succes !!
Binnenkort meer voorbeelden…