Op deze pagina treft u een lijstje aan van de 10 meest gemaakte fouten bij het fotograferen. Wellicht herkent u ze en denkt u er bij een volgende gelegenheid aan om ze te voorkomen.
Fout 1: te weinig foto’s
Wellicht dat de meesten van ons foto’s maken om alleen maar dierbare momenten vast te leggen: die leuke vakantie, de kinderen, onze geliefde huisdieren of die bijzondere gebeurtenis.
De belangrijkste fout die we tegenkomen is dat men te weinig foto’s maakt: maak veel foto’s en selecteer naderhand de beste. Ook als u een eenvoudig familiekiekje wilt maken, is het verstandig om altijd een aantal opnames te maken om daaruit naderhand de beste te kiezen. En u zult zien hoeveel verschillen er tussen die ogenschijnlijk gelijke foto’s te zien zijn.
Gebruik tijdens het fotograferen niet te snel de wisknop. Bestudeer eerst de resultaten.
Fout 2: niet wachten op het goede licht
Als u buitenopnames wilt maken met een bijzondere sfeer is het licht bij zonsopgang of zonsondergang verreweg het mooist. Daar is natuurlijk wel geduld voor nodig.
Als u in de gelegenheid bent om dit soort opnames te maken (u verblijft langere tijd op een bepaalde plaats) vergeet deze belangrijke raadgeving niet.
Fout 3: de zoom gebruiken waar het niet nodig is
Soms zien we een amateur een groepsfoto maken waarbij de zoom wordt gebruikt. Niet zo slim, want men kan best wat naar voren lopen zodat het niet meer nodig is om te zoomen. Want vergeet niet dat zoomen altijd het gevaar van bewegingsonscherpte met zich meebrengt.
Kunt u het zoomen vermijden, doe het dan.
Fout 4: kinderen van te dichtbij fotograferen zodat ze niet meer in hun gewone doen zijn
Als u uw spelende zoon of dochter wilt fotograferen en u gaat te dichtbij staan, zal dat ongetwijfeld niet onopgemerkt blijven.
Mensen raken nu eenmaal snel door een fotograaf uit hun gewone doen. In dit geval is het dus wel raadzaam om de zoom te gebruiken zodat uw kind niet door heeft dat u fotografeert.
Fout 5: niet op het eigenlijke onderwerp scherpstellen
Scherpstellen gebeurt als we de ontspanknop half indrukken (tot het eerste klikje). Als u nu vervolgens de ontspanknop op dit niveau ingedrukt houdt, kunt u de compositie wijzigen. U kiest er bijvoorbeeld voor om uw hoofdpersoon links en niet in het midden in beeld te hebben. Als u nu vervolgens de ontspanknop helemaal indrukt, zal uw hoofdpersoon toch nog steeds scherp worden afgebeeld omdat de camera de juiste instelling heeft onthouden.
Fout 6: niet durven te fotograferen
Wat is dat nu voor een vreemde fout zult u zeggen: niet durven te fotograferen?
U fotografeert immers al.
We willen hiermee aangeven dat het best leuk is om eens van de gebaande paden af te wijken. Dus maak niet alleen die bekende vakantiekiekjes. U zult merken hoe snel fotografie als hobby gaat boeien.
Fout 7: geen rekening houden met het licht
Het klinkt flauw, maar licht is de basis voor de fotografie en dus ook voor de bijzondere opnames. Er is een rijtje met standaardregels die u nooit mag vergeten.
Tegenlicht: als u foto’s maakt en het licht komt van achter het onderwerp dat u wilt fotograferen (de zon schijnt bij wijze van spreken in uw lens) dan wordt wat u fotografeert veel te donker. We spreken in zo’n situatie van tegenlichtopnames.
In zo’n opname zien we dat het gezicht vrijwel zwart is. Hier had natuurlijk geflitst moeten worden. We spreken dan van bijflitsen of van een opvulflits.
Fout 8: pas op dat de horizon niet scheef staat
Strandfoto’s worden voor een deel gedomineerd door de horizon. De meest voorkomende fout is dat veel mensen bij het maken van een foto alleen naar het onderwerp kijken dat ze vast willen leggen. Ze hebben dan niet goed in de gaten dat de horizon niet horizontaal, maar hinderlijk schuin staat.
Op een afdruk is dat inderdaad hinderlijk. We merken hier overigens wel op dat er veel computerprogramma’s zijn waarbij we de opname kunnen verdraaien, zodat de horizon toch weer goed horizontaal komt te staan. Inderdaad door gebruik te maken van bewerkingspakketten kunnen we naderhand allerlei aanpassingen uitvoeren.
Laat óf het strand óf de zee dominant uitkomen
Als we de horizon hoog kiezen, wordt de foto gedomineerd door het strand en het moet in zo’n geval dan ook gaan om een actie die op het strand plaatsvindt. Als we voor een lage stand van de horizon kiezen, zal de zee dominant verscijnen.
Fout 9: vergeten om eenvoudige trucs te gebruiken om professionele foto’s te krijgen
Wilt u uw huisdier eens fotograferen, waarbij het resultaat direct opvalt?
Dan zijn er een aantal eenvoudige trucs die u kunt toepassen. De belangrijkste is: neem een wit of zwart laken als achtergrond. Zo’n achtergrond geeft direct een bijzonder effect. Een anderetruc is dat u bij beweging geen flits en langere sluitertijd neemt. Dat zorgt dan voor bewegingsonscherpte. En dat kan op zijn beurt juist het effect van bewegen versterken. Denk aan de bewegende vingers van een gitarist die door de beweging doorzichtig lijken.
Fout 10: Het nalaten om op verkenning uit te gaan om de technische mogelijkheden rond belichtingstijden, diafragma’s, enz. te ontdekken.
Voor de beginnend fotograaf vormen de mogelijkheden vaak een enorme hindernis. En het is beslist fout om te veronderstellen dat u die kennis nodig heeft om goede foto’s te maken. Zet uw camera dus met een gerust hart in de stand automatisch en geniet ervan dat u gelukkig die technische bagage niet nodig heeft.
Maar als u echt meer wilt, zult u uw mogelijkheden moeten verkennen. Zult u bij de verschillende tips die hier zijn uitgelegd ook daadwerkelijk moeten uittesten. Alleen door te doen verbetert u zichzelf.