Enkele ‘regels’ voor het maken van de foto’s t.b.v. de latere panoramafoto:
Sommige panoramaprogramma’s staan het lukraak schieten van de afzonderlijke foto’s toe, maar het is niet echt bevorderlijk voor het uiteindelijke resultaat. Het beste resultaat bereikt u, door te fotograferen vanaf een (waterpas) statief met daarop een gradenverdeling.
Uiteraard is het niet nodig om alle 12 of 13 foto’s te maken, u mag ook volstaan met bijv. 6 of 7 foto’s, geheel naar eigen wens en inzicht. Maar wilt u later eventueel een 360-pano maken, dan heeft u alle foto’s nodig.
Panoramakop
Alhoewel de eerder genoemde methode in de meeste gevallen goed zal werken, bestaat er toch een betere, meer optimale methode voor het maken van de benodigde foto’s. Daarbij maakt u gebruik van een zogenaamde panoramakop.
Door uw fotocamera lukraak op een statief te schroeven, bent u er niet van verzekerd, dat de schroef (het middelpunt waarom de camera zich draait) zich precies onder het brandpunt van uw fotolens bevind.
Het ideale draaipunt
Omdat iedere camera de schroef op een andere, vaak minder voordelige plek heeft zitten, bestaat er een speciale uitbreiding voor uw statief, namelijk de panoramakop (o.a. van Manfrotto). Deze schroeft u op uw statief en aan de hand van schuivers kunt u het brandpunt van uw lens exact boven het draaipunt van uw statief positioneren en kunt u zorgeloos pano-fotograferen 😉
Om goede foto’s te maken ten behoeve van latere panorama’s dient het nodal point, het punt waarop het objectief kan roteren waarbij de zichtbare objecten niet ten opzichte van elkaar verschuiven, juist ingesteld te worden. Zie nevenstaande afbeelding met boven het effect van een verkeerd gekozen nodal point (de achterste lamp staat de ene keer rechts en de andere keer links van de voorste lamp. Op de onderste afbeelding blijft de achterste lamp steeds op dezelfde plaats staan.
Fish-eye lens
Een alternatieve manier, zij het een dure, bestaat er uit door gebruik te maken van een speciale 180 graden fish-eye lens. Duur in aanschaf, maar wel heel erg gemakkelijk. U maakt 1 foto naar bijv. ’t noorden, en de 2e richting ’t zuiden. En klaar is Kees. Voor het samenvoegen (stitchen) van deze foto’s is overigens wel meer gespecialiseerde software nodig…
Veel panoramafotografen werken echter met een wat goedkopere, maar nog steeds aardig aan de prijs zijnde 16 mm. groothoeklens. Daarbij maakt u 3 tot 4 foto’s in het rond en 1 recht omhoog en 1 recht omlaag. Deze zijn vervolgens te stitchen tot een 360 graden virtual reality panorama.