Hoe en wanneer we werken verandert op het moment fundamenteel. Zo blijkt uit onderzoek dat veel mensen ondertussen al veel voltijdse werknemers ook in het weekend en op feestdagen werken.
Er zijn zelfs werklieden die op de dagen die ze officieel vrij hebben alsnog aan de slag gaan met de werktaken. Bovendien zou de recente wereldwijde verschuiving naar werken op afstand als gevolg van de Covid-19-crisis de situatie verder kunnen verergeren. Dit heeft er namelijk voor gezorgd dat de formele grenzen tussen werk en niet-werk vervagen.
Toch is het niet verstandig om tijdens je vakantie in Malaga te gaan werken. Een auto huren Malaga om allerlei bezienswaardigheden te bezoeken is juist een stuk beter. Waarom dit beter is lees je in het onderstaande artikel.
.
Motivatie stimuleren
Veel mensen gaan ervan uit dat flexibiliteit bij het werken de motivatie zou moeten stimuleren. Als we in staat zijn om onze eigen schema’s vast te stellen, zouden we onze dagen moeten kunnen coördineren om de productiviteit op het werk te maximaliseren, wat zou suggereren dat mensen misschien meer gemotiveerd zijn als ze in het weekend en op feestdagen werken. Bovendien toont onderzoek aan dat jezelf bezig houden in plaats van niets doen je een productief gevoel kan geven en daardoor je werk zinvoller kan maken, wat suggereert dat werken in een tijd waarin anderen dat niet zijn, juist de motivatie zou kunnen stimuleren. Maar is dit wel echt het geval of kun je toch beter via autohuur Spanje een voertuig regelen voor je vakantie?
.
Tegenovergestelde is waar
Uit onderzoek van Harvard blijkt dat vaak het tegenovergestelde waar is. Weekenden of vakanties doorbrengen met werk ondermijnt één van de belangrijkste factoren die bepalen of mensen volharden in hun werk: intrinsieke motivatie. Mensen voelen zich intrinsiek gemotiveerd wanneer ze activiteiten ondernemen die ze interessant, plezierig en zinvol vinden. Uit deze gegevens blijkt dat werken in de vrije tijd interne conflicten creëert tussen het nastreven van persoonlijke en professionele doelen, waardoor mensen minder plezier hebben in hun werk. Maar door dit onderzoek zelf in weekenden en vakanties te doen, heeft Harvard ook een oplossing voor dit probleem gevonden: door vrije tijd te omschrijven als ‘werktijd’ kunnen mensen de intrinsieke motivatie voor hun werk behouden.
.
Analyse
Het was voor Harvard belangrijk om de volgende vraag te beantwoorden: “Hoe beïnvloedt werken tijdens vrije tijd de intrinsieke motivatie?” Hiervoor zijn deze gegevens geanalyseerd. Medewerkers gaven hierin aan of ze enkele weekenddagen werkten of alleen van maandag tot en met vrijdag. In deze dataset werd intrinsieke motivatie vastgelegd met uitspraken als: “het werk dat ik doe is zinvol voor mij” en “mijn werk stelt me in staat mijn vaardigheden en capaciteiten te gebruiken”. Harvard ontdekte dat mensen die een paar weekenddagen werkten gemiddeld minder intrinsieke motivatie voelden om te werken. Dit was correlationeel, dus mogelijk zijn er andere factoren van invloed op hoe intrinsiek gemotiveerde mensen zich voelen.
.
Experimenten
Om de relatie tussen werktijd en intrinsieke motivatie verder te onderzoeken heeft Harvard vier aanvullende experimenten uitgevoerd zowel volwassenen die in het weekend werken als studenten die tijdens schoolvakanties studeren. Bij alle onderzoeken ontdekten de onderzoekers dat werken in vrije tijd de intrinsieke motivatie van mensen voor hun werk verminderde. In één onderzoek heeft Harvard bijvoorbeeld studenten geïnterviewd die tijdens een federale feestdag in een campusbibliotheek studeerden. We ofwel herinnerde studenten dat het een federale vakantie of juist niet. Toen studenten eraan werden herinnerd dat ze studeerden in een tijd die anderen vrij hadden, vonden ze hun studiemateriaal minder boeiend of plezierig, dat wil dus zeggen dat ze zich minder intrinsiek gemotiveerd voelden om te studeren.