Bent u hobbyfotograaf of ondernemer, dan is het maken van foto’s een terugkerend iets. Vooral als ondernemer is het belangrijk om uw producten op een dusdanige manier vast te leggen op de gevoelige plaat, dat u de bezoeker van bijvoorbeeld uw website of webshop hier direct mee weet te triggeren. Vooral als het gaat om in dit geval een petroleumkachel. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillen A/B testen gedaan, waarbij de omzet bij een foto met een brandende petroleum kachel een stuk hoger ligt dan wanneer er alleen een packshot wordt gebruikt. Logisch ook, want een kachel is voor een groot deel ook een product dat u koopt op basis van gevoel. Daarom nemen we u in dit artikel stap voor stap mee in het op de juiste manier fotograferen van een brandende petroleumkachel.
.
Kies de juiste hoek
Als u een brandende kachel op de foto wilt zetten, is het belangrijk om de juiste hoek te kiezen. Het beste is om van opzij of iets van bovenaf te fotograferen. Door deze hoeken te gebruiken, kunt u de vlammen en de warmte van de kachel goed in beeld brengen. Vermijd echter om van onderaf te fotograferen, omdat dit kan resulteren in een minder interessante compositie. U zult zien, dat u op deze manier de meest populaire petroleumkachelnog beter weet te verkopen.
.
Let op de compositie
Als fotograaf weet u natuurlijk als geen ander hoe mooi effect vuur en vlammen kunnen hebben. Het is dus ook van belang dat u dit op de juiste manier weet vast te leggen. Als u het voor elkaar krijgt dat u de warmte bij wijze van spreken voelt als u naar de foto kijkt, dan heeft u het perfecte shot. Het is daarom ook niet voor niets dat we uren kunnen kijken naar bijvoorbeeld een kampvuur. Om ervoor te zorgen dat u de vlammen goed weet vast te leggen, is het belangrijk om de volledige focus op deze vlammen te leggen. Gelukkig kunt u foto’s bewerken en kunt u bijvoorbeeld de achterkant wat vervagen.
.
Belichting
Het klinkt misschien gek, aangezien vuur natuurlijk ook licht geeft. Toch is het juist daarom belangrijk om hier goed naar te kijken op het moment dat u foto’s gaat maken. Gebruik natuurlijk licht als het mogelijk is. De gloed van een brandende kachel geeft een warme en sfeervolle uitstraling, die het beste tot zijn recht komt bij natuurlijk licht. Positioneer uzelf dus in de buurt van een raam of deuropening en laat het natuurlijke licht naar binnen schijnen. Hierdoor zal de foto een natuurlijke uitstraling krijgen. Lukt dit niet, probeer dit dan tijdens het bewerken aan te passen, bijvoorbeeld door een filter te gebruiken. Naast het gebruik van natuurlijk licht, is het belangrijk om de belichting aan te passen om zowel de vlammen als de omgeving goed te belichten.
.
Een brandende kachel kan zorgen voor sterke contrasten tussen licht en donker. Speel met de instellingen van de camera om de belichting optimaal in te stellen. Zorg ervoor dat de vlammen helder en levendig worden vastgelegd, terwijl de details van de omgeving niet verloren gaan. Experimenteer hiermee totdat u de perfecte balans heeft gevonden. Het is ook helemaal niet gek om tientallen of zelfs honderden foto’s te schieten.
.
De echte fotografen zullen dit beamen. Het gebruik van een statief is de eerste stap voor een scherpe foto. Wanneer u een brandende kachel fotografeert, is het belangrijk om de vlammen zo scherp mogelijk vast te leggen. Omdat de vlammen vaak flink bewegen, kan het moeilijk zijn om stabiele foto’s zonder bewegingsonscherpte te krijgen. Een statief biedt de nodige stabiliteit, zodat u zich kunt concentreren op het componeren van uw foto’s zonder u zorgen te maken over trillingen.
.
Vergeet de foto’s niet na te bewerken
Een goede foto hoeft niet bewerkt te worden, wordt er weleens gezegd. Uiteraard is dit voor een groot deel ook het geval. Maar waarom geen gebruik maken van alle geavanceerde software zoals het populaire Photoshop of mijn persoonlijke favoriet Lightroom om een foto nog mooier te maken, wanneer we deze toch tot onze beschikking hebben. Wat daarbij wel belangrijk is om te vermelden, is dat het bewerken van een foto geen wonderen verricht. Op het moment dat de basis dus niet goed is, wordt het lastig om tot een goed eindresultaat te komen.