Een geliefd onderdeel van de website zijn de vele binnenlandse en buitenlandse webcams op weerstation Grave.
Al vanaf 2004 heb ik ook een eigen weercam meedraaien, zodat we even buiten kunnen kijken naar het actuele weerbeeld (zie hier wat voorbeelden).
De kwaliteit van de webcams werd door de jaren heen natuurlijk steeds beter, maar er was een groot manco, namelijk de kwaliteit van het beeld ‘s-nachts. Net zoals de realiteit buiten was het beeld van de webcam ‘s-nachts pikdonker.
Een aantal jaren geleden kocht ik een IPcam, die met de juiste instellingen al wat vaag sterren kon laten zien, maar dat was het dan ook.
De techniek staat natuurlijk nooit stil en toen ik onlangs zocht naar de nieuwste cams en hun mogelijkheden, kwam ik ineens een IPcam tegen, die in het donker kon kijken en dat zonder extra hulpmiddelen zoals infraroodlicht of andere lampen.
Na nog wat nader onderzoek kwam ik uit op een IPcam van Dahua, waarvan ik beelden op Youtube had gezien en totaal ondersteboven was van de kwaliteit. De nieuwste cams hebben zogenaamde “starlight” (sterrenlicht) technologie aan boord en kunnen al bij het minste of geringste licht een helder beeld produceren bij een diafragma van f1.0.
Vol verwachting bestelde ik de gewenste camera bij IPcam-shop, waarna ik helaas te horen kreeg dat dit model niet meer leverbaar was. Grote teleurstelling, maar na wat onderzoek werd mij een alternatief aangeraden; een 4MP Dahua IPC HDBW3449EP-AS-NI. Splinternieuw, met dezelfde specificaties als de eerste camera, maar met meer megaPixels én deze camera kan al in het donker ‘zien’ bij 0.003 lux.
Na ontvangst van de camera moest ik eerst nog even de volgende teleurstelling te verwerken. Er zat nl. geen voeding bij deze IPcam en dus moest er eerst nog even een aparte Power over Ethernet-voeding (PoE) besteld worden.
Goed… 3 dagen later was ook die binnen en na het aansluiten en het tweaken van de vele instellingen was ik uiteindelijk aangenaam verrast door de kwaliteit van het beeld overdag. Toen het buiten eindelijk donker werd kon ik voor het eerst zien wat deze camera onder die omstandigheden te bieden heeft. En dat was niet niks. De lucht was met blote ogen pikzwart, zonder enig detail en ook de gebouwen in mijn omgeving waren donker. Op mijn scherm zag ik echter wolken, die ik met gemak kon classificeren als Stratocumulus (voorheen was dat onmogelijk). Ik zag ook sterren, vliegtuigen en satellieten hun spoor over mijn beeld trekken.
Niet te geloven.
Ik was natuurlijk al aardig onder de indruk, maar ik vond wel dat het beeld erg korrelig was en door navraag kwam ik achter de juiste instellingen en toen was het helemaal feest. Nadat ik de “sluitertijd” had ingesteld op 1/3 seconde, was het beeld nog helderder en de gebouwen in de omgeving zagen er uit alsof er vol zonlicht op stond.
Bovenstaande beelden zijn van een wazige sterrennacht, dus ik ben benieuwd hoe dat er uit ziet op een heldere maanloze nacht. Veelbelovend dus.
In verband met de Algemene Verordening Gegevensbescherming is het in Nederland verboden om mensen herkenbaar in beeld op te nemen. Vandaar dat ik enkele balkons heb afgeblokt. Maar het gaat mij natuurlijk om het weerbeeld en niet om te gluren bij de buren.
De beelden van de IPcam worden standaard opgenomen op een geheugenkaartje en kunnen tot 7 dagen terug bekeken worden. Als ik bijv. een shelfcloud gemist zou hebben, of lichtende nachtwolken, een knallend onweer, halo’s of een heldere meteoor… dan kan ik de beelden gemakkelijk terugkijken.
Vooralsnog kunt u de webcam bekijken via de pagina “weercam Grave“, waarop ik iedere 5 minuten een actueel beeld laat zien. Ik hoop echter in de toekomst het beeld nog beter te kunnen laten zien, bijv. door live-beeld of timelapses.
Wordt vervolgd dus…
PS:
Ik heb de helderheid van het beeld ‘s-nachts wat moeten temperen, omdat bezoekers dachten dat de webcam overdag was vastgelopen. Zo helder was het beeld in de nacht 🙂