E Een paar jaar geleden werd ik ineens geconfronteerd met een zogenaamde copyrightjager uit België. Een firma, die namens klanten, zoals persbureau’s, kunstenaars, fotografen, enz. potentële overtreders van copyright benadert en hen aanzet tot het betalen van een bepaalde som geld.
Ik heb een tweede natuur ontwikkeld tegen spam en de betreffende e-mail was al bijna verwijderd, ware het niet dat ik nieuwsgierig was naar hoe ze dat aan wilden pakken. En wie schetst echter mijn verbazing; dit bleek geen spam te zijn…
Wat was er aan de hand? Diverse columnisten sturen regelmatig een artikel in voor mijn website bijv. over biljarten. Ik krijg de tekst binnen en ga dan op zoek naar bijpassende afbeeldingen, om het artikel wat op te leuken. Echter, bij de betreffende column werd de foto al meegeleverd. Het ging namelijk om de foto van Pim Fortuijn en Ad Melkert, waarbij Pim Fortuin triomfantelijk lachend te zien was, met Ad Melkert op de achtergrond met een zuur gezicht (aangezien hij net flink had verloren in de verkiezingen).
De mail van de Belgische firma ging vergezeld van diverse juridische papieren en regelrechte ‘bedreigingen’. Nadat ik eerst contact had opgenomen met het ANP met de vraag of zij inderdaad vertegenwoordigd werden door deze firma, hetgeen zij bevestigden, vond er nader contact plaats met de Belgen. Zij wilden een bedrag hebben van rond de 400 euro. Totaal belachelijk, maar daar dachten zij natuurlijk heel anders over.
De originele foto is bijna 20 jaar geleden gemaakt door een fotograaf van het ANP en deze is afgedrukt in diverse kranten en tijdschriften en diverse malen op TV geweest. Vervolgens is deze honderden keren op internet geplaatst. De schrijver van de column heeft er een daarvan gebruikt in zijn artikel. De zwart-wit foto was van een dergelijk belabberde kwaliteit, dat ik hem vervolgens ingescand heb en bewerkt in Photoshop om er toch iets toonbaars van te maken. De foto werd tenslotte in kleinformaat getoond in het artikel op de website.
Na diverse discussies over en weer over de rechtmatigheid en nadat ik aangegeven had dat ik maar een arme jongen was, heb ik bedongen dat ik maar 150 euro in diverse termijnen hoefde te betalen. Dat scheelde al weer, maar ik wilde me niet meteen gewonnen geven. Ik heb 15 euro overgemaakt en vervolgens 6 maanden niets meer gehoord van onze vriendelijke zuiderburen. Wel heb ik ze hard laten werken voor hun geld, want jullie snappen wel dat de Belgische firma geen filantropische instelling is en een flink percentage van de opbrengst in eigen zak mag steken. Iedere keer dat ze mij mailden ontstond er een uitgebreide mailwisseling, waar een medewerker van hen, alles bij elkaar, een dagtaak aan heeft gehad. Pas na een jaar en diverse bedreigingen heb ik de rest van het geld betaald, ook gewoon om er van af te zijn.
Nadat ik uiteraard de hele website had gecontroleerd, bleek dit de enige foto te zijn waar men iets van zou kunnen vinden. Maar nu, enkele jaren later, ben ik het er nog steeds niet mee eens.
Als particulier heb je maar weinig in te brengen tegen zo’n juridische zwaargewichten.
Echter… er bestaat ook zoiets als citaatrecht, waarbij een foto duidelijk maakt waar jouw tekst over gaat en dat was bij deze column en foto absoluut het geval en dus géén inbreuk op het copyright!.
Naar dat geld kan ik fluiten, maar ik kan op zijn minst anderen waarschuwen voor deze praktijken. Heeft u een website en plaatst u regelmatig een foto, die u op het internet vind, besef dan goed dat er copyrighthaaien op de loer liggen. En denk niet dat ze u toch niet zullen vinden, want dat gaat volledig automatisch. Zij maken gebruik van software, waar de originele foto’s worden ingevoerd en het softwarepakket speurt vervolgens automatisch het internet af naar websitepagina’s waar de foto‘s voorkomen. Dat gaat 24/7 door, dus vroeg of laat bent u aan de beurt. Wees alstublieft gewaarschuwd 😟
.
Begrijp me niet verkeerd. Ik moedig misbruik van auteursrecht absoluut niet aan. Ik wil alleen maar duidelijk maken dat dergelijke firma’s niet volledig eerlijk werken. Zij wisten als geen ander dat het hier citaatrecht betrof, maar desondanks gingen ze voor het geld. Er van uitgaande dat het ‘slachtoffer’ bang is voor de juridische gevolgen en er niet tegen in zal gaan. Wie weet hoe vaak ze dit kunstje nog meer flikken…
Meer weten over citaatrecht?
Lees dit artikel: “Foto’s citeren, in hoeverre mag dat?”
.
Oh, trouwens, bijgaande foto’s zijn rechtenvrij:
met dank aan Hello I’m Nik 🎞 en Kurt Cotoaga op Unsplash
mijn bron voor gratis te gebruiken foto’s!