Op deze pagina treft u wat oude foto’s uit het familiealbum aan. Het zijn foto’s al dan niet met een (kort) verhaal.
Garage / reparatie & autobusdienst Harrie Werten:
Deze foto is gemaakt in 1932/1933. U ziet hier als het ware het ontstaan van het openbaar busvervoer in het Land van Cuijk. De autobusdienst reed op ’s Hertogenbosch en was eigendom van mijn grootvader Harrie Werten, de man rechts op de foto. Het meisje geheel rechts is of mijn moeder, Lies Werten, op 6 jarige leeftijd of Gerry Werten. Het huis op de achtergrond is mijn geboortehuis aan de St. Elisabethstraat in Grave. Aan de rechterkant is nog net een schuur te zien, behorende bij het toenmalige hotel “het Zwaantje”.
De autobusdienst is later verkocht aan dhr. van Galen (of van Gaal), vervolgens aan van de Rijdt’s reisbureau. Hierna kreeg de busdienst de naam “Vitesse”, ging toen over in de “Zuid Ooster”, vervolgens in “Hermes” en tot slot ging het op in het hedendaagse BBA en zo kunnen we nog wel even door gaan:
Bijpraten op de Markt in Grave:
Een tafereel zoals je dat dagelijks kon aantreffen op en rondom de Markt in het Grave van aan het einde van de 19e eeuw. Mensen treffen elkaar bij de Marktpomp, welke destijds nog volop in gebruik was, en vertellen elkaar het laatste, en meestal flink aangedikte, Graafse nieuws. Vooral de vrouw met de emmer stond er om bekend om het nieuws spectaculair te kunnen ‘brengen’. De vrouw met de mand aan de arm is overigens mijn overgrootmoeder, Gerardina Paters (geboren Aben 1845), die dagelijks, vanuit Escharen, in Grave eieren ging verkopen á 1 cent per stuk. “Gouwe handel….”. Wat opmerkelijk is aan deze foto, is dat er in meer dan 100 jaar opvallend weinig is veranderd aan het straatbeeld.
Driedubbele bruiloft:
Een groepsfoto zoals die alleen maar gemaakt kon worden bij de ingang van het St. Elisabeth Rustoord in Grave. 7 mei 1951 was het precies 25 jaar geleden dat Harrie Werten en Marie van Oosterom in het huwelijksbootje waren gestapt. Die zelfde dag werd echter ook door Martien van Bommel en Lies Werten en George van Hees en Gerry Werten uitgekozen om eveneens in het huwelijksbootje te stappen. Schuif met de muis over de gezichten van de mensen en de namen zullen zichtbaar worden. (Foto gemaakt door Jos Smeets Grave)
Opa en oma van Bommel:
“Op de foto” zoals dat vroeger gebruikelijk was: men kleedde zich piekfijn aan en ging er ook netjes voor staan. Links zien we Martien van Bommel (1878-1967), mijn grootvader en nr. 4 op de kwartierstaat. Rechts zijn vrouw Cornelia Paters (1883-1946), mijn grootmoeder en nr. 5 in de kwartierstaat. De foto’s zijn rond 1920 gemaakt.
Winter in Grave:
Hoezo had je in Nederland geen echte winters? Op deze foto zien we het tegendeel bewezen. Martien van Bommel en Lies Werten met de kinderen voor het huis in de St. Elisabethstraat. Jaja, die kleine, dat ben ik natuurlijk 🙂 De foto is gemaakt in de winter van 1963 of 1964. Ik kan me de sneeuwpop die we toen gemaakt hebben, nog levendig voor de geest halen. Het was zo’n goeie winter, dat hij pas na anderhalve maand al smeltend aan zijn einde kwam.
Kloostertuin kabouter:
Op bezoek bij tante Tonia in het klooster in Schijndel. In de prachtige tuin waren broers Tiny en Harrie niet weg te slaan bij de kabouter, hetgeen deze schitterende foto opleverde, die waarschijnlijk in 1957 is gemaakt. Het jaar er op zouden ze hun eigen tuinkabouter krijgen. 1958 is namelijk mijn geboortejaar 🙂
Overgrootvader en -moeder van Bommel:
Van een verre neef Willie van Bommel, afstammend van dezelfde overgrootvader, kreeg ik bijgaande foto van rond de eeuwwisseling (±1900) toegestuurd. Het betrof een scan van een oude verweerde foto en ik dacht meteen aan Jan van der Kraan, bekende via de biljartsport, die het restaureren van oude beschadigde foto’s als hobby heeft. Dat leverde onderstaande prachtige foto op van mijn overgrootouders Stephanus van Bommel (1845-1920) en Anna Maria van Deurzen (1848-1930). Jan, nogmaals dank hiervoor!
.
Grootvader en grootmoeder Martinus van Bommel en Cornelia Paters
Mijn grootouders van vaders kant uit Escharen met maar liefst 8 dochters en 3 zonen, waaronder uiteraard mijn vader (links vooraan).
..
Als de ‘Canadezen’ er waren….
In de jaren 60 was het altijd groot feest als George en Gerry van Hees-Werten en de kinderen Ed, Harrie en Tim in Nederland waren. Een gelukkige tijd met veel familiefeesten, lekker eten en altijd leuke cadeautjes voor de kinderen, zoals de eerste comics van Batman en Superman, die zij meebrachten vanuit Canada (en wij smulden ervan, ook al begrepen wij niet echt wat er geschreven stond). Op deze foto van Kerstmis 1968 zien we linksonderaan oma Marie Werten-van Oosterom en verder George en Gerry van Hees, Wil en Nellie Hagen, Martien en Lies van Bommel, Ans Werten, Piet Werten en verder de kinderen Ed, Harrie en Tim van Hees, Hank en Willy Hagen en Vittorio Lathouders. Gouden momenten….
.
Op de foto in de nep-auto
Van neef Tim van Hees uit Canada kreeg ik deze prachtige foto toegestuurd, gemaakt na 1926. Auto’s waren zo bijzonder, dat deze fotograaf (de Winter) een plaat van een auto als rekwisiet gebruikte waarachter hij zijn klanten portretteerde. Achterin zitten (ze staan er natuurlijk gewoon achter) mijn grootouders Maria van Oosterom en Hendricus Werten. Zij kwam uit Velp en hij uit Grave; ze trouwden in 1926. “Aan het stuur” Tonia van Oosterom met naast zich Marinus van den Broek. Tonia was de zus van Maria. Ze verhuisde in 1913 naar Grave. In 1923 trouwde ze met Marinus, die uit Heeswijk kwam. De foto is gemaakt tijdens de carnaval of kermis in Grave of omgeving. Als iemand iets meer over deze foto of fotograaf weet, dan houdt ik me aanbevolen.
.
Overgrootmoeder Gerardina Aben
Via Estersheem.nl kreeg ik onderstaande foto van mijn overgrootmoeder Gerardina Aben (1845-1934) toegezonden. Zij is dezelfde vrouw, die iets verder naar boven ook te zien is op de foto “Bijpraten op de Markt”. Deze keer staat ze echter zeer goed herkenbaar in beeld. Voor mij een juweeltje, aangezien er van het echtpaar Antoon Paters en Gerardina Aben zo goed als geen foto’s beschikbaar zijn. Mocht iemand een foto van Antoon Paters (Escharen 1845-1913) hebben, dan zou ik die enorm graag willen hebben. Alvast bedankt. Heeft U trouwens voorouders uit Escharen uit de 18e eeuw, begin 19e eeuw? Bekijk dan ook eens de website van Estersheem. Zéér de moeite waard.
Het origineel van bovenstaande foto was na ’n kleine 120 jaar aardig beschadigd geraakt, maar inmiddels zijn mijn eigen retoucheerkunsten ook toegenomen en heb ik de foto hier en daar wat bij kunnen werken (krasjes verwijderd, iets meer contrast gegeven, enz.) en het resultaat mag er zijn.
.