DDe meeste genealogen maken volop gebruik van de Google zoekmachine bij hun stamboomonderzoek. Google is meer dan alleen maar een tool voor het vinden van websites, maar de meeste mensen die op zoek zijn naar informatie over hun voorouders gebruiken maar een fractie van de mogelijkheden. Het zal u zeker wel eens zijn opgevallen dat u heel veel resultaten krijgt te zien, maar bijna nooit van degenen waar u naar zocht. Als u echter weet wat u doet, dan kunt u foto’s van uw voorouders boven water krijgen, zoeken op niet-meer-bestaande websites (jazeker) en zelfs ontbrekende familieleden vinden. Onderstaand leg ik uit hoe u kunt googelen, zoals u nooit eerder heeft gegoogeld. Stambomen met Google.
Begin bij de basis
.
Zoek gericht
Maak gebruik van het formulier ‘Geavanceerd Zoeken’:
Als u bovenstaande zoek-opties te ingewikkeld vindt, probeer dan eens te zoeken via het Geavanceerd Zoekenformulier: https://www.google.nl/advanced_search?q=&hl=nl, waardoor dat een stuk eenvoudiger wordt, waaronder het zoeken naar zinnen of het uitsluiten van woorden in de resultaten.
.
.
Zoek naar alternatieve spelling
Google is zeer intelligent en zal zelfs alternatieve zoektermen suggereren als het vermoed dat er spellingsfouten in uw zoekopdracht staan. Het zelflerende algorithme van de zoekmachine zal eventuele spellingsfouten automatisch herkennen en zal correcties suggereren gebaseerd op de meest populaire spelling van het woord. Om dat te controleren zou u eens moeten zoeken naar het woord geneologie. Google zal u resultaten tonen van pagina’s waar het woord geneologie in voor komt. Het zal u ook vragen “Bedoelde u genealogie?”. Klik op het voorgestelde alternatieve woord voor een compleet nieuwe lijst met resultaten voor dat alternatieve woord. Deze toepassing is met name handig als u zoekt naar steden of dorpen, waarvan u de correcte spelling niet kent. Zoek maar eens naar Bremehaven en Google zal u vragen of u Bremerhaven bedoelde. Maar pas op! Soms kiest Google er voor om niet de verkeerd getypte zoekterm te tonen, maar meteen die met de juiste spelling. Typ maar eens Sgiermonnikoog in en u zult zien dat Google u dan meteen zoekresultaten voor Schiermonnikoog laat zien. In dergelijke gevallen moet u zelf even de keuze maken om toch te zoeken met het door u ingegeven woord.
Haal verdwenen websites terug
Hoe vaak heeft u het niet meegemaakt dat een veelbelovend resultaat een “File not found” foutmelding gaf toen u op die link klikte?
Genealogische websites verdwijnen vaak als de webmaster de bestandsnaam aanpast of van webhostingbedrijf verandert of zelfs de website volledig verwijdert omdat hij deze niet langer kan onderhouden of betalen. Dat betekent niet dat de informatie voor altijd verdwenen is. Ga in dergelijke gevallen een pagina terug en zoek naar de link van de opgeslagen (cached) kopie aan het einde van de beschrijving en pagina URL. Door op de opgeslagen (gecachete) link te klikken, krijgt u een kopie te zien van die pagina, zoals die was toen Google de pagina voor het laatst indexeerde.
U kunt ook terug naar een door Google opgeslagen kopiepagina door de URL van de pagina vooraf te laten gaan door cache: dus bijv. cache:websitemetleukbestand.nl
Maar let op; domeinnamen van verdwenen websites worden tegenwoordig vaak door hostingbedrijven zelf of door anderen hergebruikt (om niet te zeggen misbruikt), omdat ze willen profiteren van de opgebouwde bekendheid van het betreffende domeinadres. Bovenstaande truc zal dus niet altijd werken, maar het is de moeite van het proberen waard als de informatie nergens anders meer te vinden zou zijn.
Als bovenstaande geen resultaat zou geven, dan kunt u ook gebruik maken van de zogenaamde Wayback-Machine. Voer op de website https://archive.org/web/ het adres in van een website, waarvan de informatie is veranderd of zelfs verdwenen en u kunt de informatie van die webpagina bekijken en terug gaan naar de diverse momenten waarop de betreffende pagina gezien is door de ‘machine’.
Volg het spoor
Hebt u eenmaal een waardevolle website gevonden, dan is de kans groot dat u andere websites, die naar die pagina of website linken ook interessant zult vinden. Gebruik dan het adres van die website, voorafgegaan door het link commando om die te vinden. Dat ziet er als volgt uit: link:stamboomwebsitenaam.nl
Als u op zoek bent naar een specifieke naam, dan zal dat niet altijd evenveel opleveren, maar wel als u op zoek bent naar een speciaal onderwrp, zoals bijv. adoptie of imigratie. U zou dit ook kunnen gebruiken om te zien wie er allemaal naar uw persoonlijke genealogie website linken.
Zoeken binnen een website
Ondanks dat de meeste websites het tegenwoordig mogelijk maken om te zoeken op hun websites, is dat niet altijd het geval voor de kleinere persoonlijke websites. Ook hier biedt Google een oplossing voor door u alleen resultaten van een specifieke website te tonen wanneer u het site commando gebruikt in combinatie met de URL van de website die u wilt doorzoeken.
Zoek bijv. maar eens op naam site:www.bhic.nl en Google zal u diverse resultaten tonen van de betreffende website met daarin de gekozen naam.
.
.
Benut iedere mogelijkheid
Als u helemaal zeker wilt zijn dat u geen enkele goede stamboomwebsite hebt gemist, voeg dan eens allinurl:stamboom in als zoekopdracht in Google, om een lijst te krijgen van websites, die het woord stamboom in de domeinnaam hebben staan. Gezien het aantal hits is het beter om te zoeken met een meer toegespitst zoekwoord, zoals achternamen of localiteiten.
U kunt meerdere zoektermen combineren, of andere commando’s zoals OR om uw zoekterm nog specifieker te maken (bijv. allinurl:stamboom duitsland OR duits. Er is ook een vergelijkbaar commando beschikbaar om te zoeken naar termen in de titel van een webpagina (bijv. allintitle:stamboom duitsland OR duits).
.
Afbeeldingen uit het verleden
De afbeeldingen-zoekmachine van Google maakt het gemakkelijk voor u om foto’s te vinden op het web. Klik gewoon op de “Afbeeldingen”-link op de Google homepagina en typ een of twee zoekwoorden om een hele pagina met thumbnails te krijgen. Om foto’s van specifieke personen te kunnen vinden moet u hun voor- en achternaam tussen aanhalingstekens plaatsen (bijv. “Beau van Erven Dorens”). Heeft u wat meer tijd om te zoeken in de resultaten of als u een hele specifieke achternaam heeft, dan is het meestal al genoeg om alleen die achternaam in de zoekbalk in te voeren. Op die manier kunt u ook foto’s vinden van oude gebouwen, grafstenen en zelfs de woonplaats van uw voorouder. Is een afbeelding niet langer beschikbaar op het web, kopieer dan het adres en maak gebruik van de “cache”-mogelijkheid, zoals hiervoor beschreven.
.
Kijk ook eens in de Google nieuwsgroepen
Als u wat meer tijd over heeft, neem dan ook eens een kijkje in de Google Nieuwsgroepen, bereikbaar via de Google voorpagina (knop ‘Nieuws’). Vind informatie over uw achternaam, of leer van de vragen van anderen door te zoeken in het archief van meer dan 700 miljoen Usenet newsgroep-berichten, die zo ver teruggaan als 1981.
.
Check – dubbel check!
Ik hoef u er waarschijnlijk niet eens op te wijzen, maar… ook voor de gevonden informatie over uw familie op Google geldt: CHECK – DUBBEL CHECK! Ga er niet automatisch van uit dat de gevonden data juist is. Net zoals bij al uw andere stamboom zoekwerk geldt ook hier: checken, checken en nog eens checken. U zult niet de eerste zijn die een foto van een wildvreemde in zijn of haar stamboom opneemt. Er is niets leuker dan het vinden van een foto van een verre voorouder, maar het moet hem of haar dan natuurlijk wel zijn!
.
.
Stambomen met Google
Google is natuurlijk continu aan verbetering en verandering onderhevig. Mocht u merken dat een van bovenstaande tips niet meer werkt of helemaal veranderd is, dan stel ik een bericht daarover op prijs.
En uiteraard houdt ik me aanbevolen als u andere tips heeft m.b.t. Google en stamboomonderzoek.
Bron:thoughtco.com
Vertaling: Peter van Bommel