We fotograferen wat af, maar dat gaat niet altijd goed. Vaak zien we dat pas als de foto al op Instagram staat. Of als anderen je attenderen op een blooper als een lantaarnpaal die precies uit dat ene hoofd lijkt te groeien. Met een aantal eenvoudige tips kan dat stukken beter en worden je foto’s mooier.
We maken ze en masse: foto’s. Fotograferen was nog nooit zo makkelijk met onze smartphones en de daarin ingebouwde camera’s. Iedereen heeft er wel eentje in zijn jaszak of schoudertas paraat. In tegenstelling tot het niet-digitale tijdperk, toen je maar moest afwachten of je foto gelukt was, kunnen we tegenwoordig klikken wat we willen. We gooien minder goede foto’s in de digitale prullenbak en behouden de foto die we mooi vinden. Voor Instagram, Facebook of gewoon voor in ons digitale album. Leuk voor later.
Daarmee menen we allemaal te kunnen fotograferen, maar toch treft de oplettende kijker nogal wat ‘missers’ die online worden geplaatst en daarmee voor veel mensen zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld die leuke kiek van de familie, met op de achtergrond een horizon die eruitziet als een colletje van de tweede categorie. Degene die de foto plaatste heeft zich op de familie gefocust en vergat een rechte horizon aan te houden, en heeft deze ook later niet gecorrigeerd.
Dan zijn er ook de foto’s met daarop uitstekende delen uit hoofden en andere lichaamsdelen. Lantaarnpalen uit kruinen, takken uit oren en tegenlichtfoto’s waarop nauwelijks het onderwerp te zien is. Toch plaatsen we ze gretig en dat is jammer, want het kan stukken beter als je een aantal basisregels kent.
Waar kun je op letten als je je camera uit je heuptasje pakt om een situatie vast te leggen, een landschap zo fraai mogelijk wilt laten zien en een groep vrienden zo voordelig mogelijk voor Insta wilt fotograferen? Hier volgen vijf basistips.
.
-Rasteren
Ervaren fotografen weten het: zet je onderwerp nooit exact in het midden van je beeld. Verdeel je foto denkbeeldig in negen vlakken, drie horizontaal en drie verticaal. Als het onderwerp of het focuspunt op een van die rasterpunten zichtbaar is, is de foto mooier voor de kijker. Het geeft een rustiger beeld en trekt de aandacht die het verdient.
.
-Hoogte
Ga op ooghoogte staan met je onderwerp. Anders krijg je een vreemd perspectief, tenzij je daar bewust voor kiest. Fotografeer je een kind op de fiets, ga dan wat door je knieën.
.
-Focus
Het is logisch dat je je focust op het onderwerp dat je wilt vastleggen zoals een gebouw, een dier, een model of wat dan ook, maar let goed op wat er op de achtergrond te zien is. Alles op de achtergrond leidt af van je onderwerp. Houd het dus zo rustig mogelijk en vermijd storende objecten (zoals die eerdergenoemde lantaarnpaal).
.
-Licht
Let erop waar het licht vandaan komt. Wil je iemands sprekende gezicht laten zien, dan fotografeer je niet tegen het licht of de zon in. Dan is er sprake van tegenlicht en staat het object uiteindelijk in het donker.
.
-Leren
Wil je meer weten over fotograferen en je kennis daarover uitbreiden, dan is de aanschaf van een spiegelreflexcamera zo’n gek idee niet. Dan ga je veel bewuster fotograferen doordat je deze handmatig leert instellen. Je leert sluitertijden beheersen, focuspunten en diafragma te kiezen, statief te gebruiken en foto’s eventueel te bewerken. Niet alleen leerzaam, maar vooral heel erg leuk. Zo’n fotocamera neemt meer ruimte in en de dagelijkse Ted Baker tas voldoet dan misschien niet meer, maar dat mag het probleem niet zijn.
Uitgelichte foto van
Erik McLean – Unsplash