Al surfend over het wereld wijde web worden ons regelmatig leuke hebbedingen aangeboden; bijv. een pdf met geweldige informatie over uw nieuwe camera of gadget, informatie die u zo snel niet ergens anders kunt vinden. “Klik hier om te downloaden” staat er dan en zodra we daar op klikken krijgen we een formulier te zien. “Vul uw naam en e-mailadres in” en omdat we die pdf persé willen hebben, vullen we al pruttelend ons e-mailadres toch maar in.
.
Soms zijn de webmasters van die website wel betrouwbaar, maar zullen zij uw mailadres gebruiken om u regelmatig een update te sturen over zijn website of zijn service. Is de webmaster minder betrouwbaar, dan kan het zijn dat hij uw gegevens en die van duizenden anderen aan nog minder betrouwbare figuren zal doorverkopen. Als gevolg daarvan zult u merken dat u ineens meer spam binnen krijgt. E-mails met aanbiedingen voor wat u maar kunt bedenken, van auto’s tot erectiestoornispillen, van vakanties tot zelfs oneerbare voorstellen van verdacht schaars geklede dames aan toe.
Maak vooral ook niet de fout om de links in dergelijke e-mails te openen, want voordat u het weet wordt u om uw bankgegevens of inloggegevens gevraagd en dergelijke landingspagina’s zien er bedrieglijk echt uit. De tijd dat u een phishingpagina kon herkennen aan gebrekkig Nederlands of Engels bevindt zich al lang achter ons.
.
Er zijn diverse manieren om een e-mail te controleren op betrouwbaarheid (en dan nog is het niet zeker dat men niet op uw geld of gegevens uit is). Ik controleer altijd het afzenderadres van een e-mail. Als u een heel vreemd en onverwacht adres ziet bij een mail van een autobedrijf en het adres zou bijv. zijn 7894ax@happyjoleva.ru, dan mag u er van uit gaan dat het hier een phishing-mail betreft, waarbij ze uit zijn op uw inloggegevens, van wat dan ook. Controleer ook de link (zonder deze te openen) om misbruik uit te sluiten. Ook daar kom je regelmatig links tegen als www.mikestuinartikelen.com/x1/4872/images/paypal.php of iets dergelijks. Dan weten we eigenlijk al genoeg.
Tegenwoordig ontvangt u al bijna geen mail meer van banken of bedrijven met een link er in. Zij vragen u bijv. om de link van hun website zelf in de adresregel van u browser te typen. Voor u een kleine moeite en het bespaart u wellicht veel ellende.
.
Maar u wil toch die ene pdf hebben!?
Als u persé die ene pdf wil hebben, maar daarbij niet uw gegevens wilt vrjgeven; hoe pakt u dat dan aan? Tegenwoordig zijn er allerlei geniale oplossingen om een tijdelijke e-mail in te stellen. Surf bijv. maar eens naar de website 10minutemail.com waar u heel gemakkelijk een tijdelijk e-mailadres kunt krijgen. Dat ziet er dan bijv. als volgt uit: asfzupjojtloquzacm@kvhrs.com
U kopieert dat e-mailadres van de 10minutemail website en laat deze pagina open staan. Vervolgens gaat u naar de website, waar u eerder die pdf wilde opvragen. In plaats van uw privé-gegevens vult u nu een nepnaam in en gebruikt u het e-mailadres dat u op de 10minutemail website hebt gekregen.
Vaak krijgt u meteen na het verzenden van het formulier al een mail van de pdf-aanbieder. Dit keer niet in uw eigen mailbox, maar op de pagina van 10minutemail.com. Daar ziet u namelijk een button met “Inbox” staan en als daar in plaats van de 0 een 1 staat, dan heeft u de mail binnen van de door u gewenste pdf. Klik op de inbox button en u kunt de mail met de link naar het pdf-bestand bekijken. Soms is het pdf-bestand zelfs als bijlage meegestuurd.
Uw nieuw aangemaakte e-mailadres blijft 10 minuten bestaan en daarna wordt het verwijderd, inclusief de mail die u daar hebt ontvangen. Heeft u na 7 of 8 minuten nog geen mail ontvangen (de klok staat groot in beeld), dan kunt u de tijd verlengen met nog eens 10 minuten (maar meestal is dat niet eens nodig). Handig toch!?
Maak de ’tegenpartij’ niet wijzer dan nodig.
Ook als u formulieren moet invullen van bedrijven die u wel vertrouwt, dan nog hoeven zij niet alles van u te weten. U kunt overwegen om bijv. de niet verplichte velden (daar staat dan geen sterretje bij) te negeren. Als het niet verplicht is, waarom vragen ze er dan om en sterker nog, waaorm zou u daar dan wat invullen? Als het niet nodig is, dan ook niet doen. Die informatie gaat namelijk rechtstreeks naar uw profiel. Vroeg of laat wordt er misbruik van gemaakt; op welke manier dan ook.
.
Blijf op de hoogte.
Criminelen en andere kwaadwillenden worden steeds slimmer en het wordt steeds moeilijker om hun pogingen te herkennen. Blijf daarom goed op de hoogte van hun nieuwste ‘gereedschappen’ en bezoek regelmatig websites die u daarover kunnen informeren. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee!