Tegenwoordig vertrouwen we op onze computers en smartphones om snel even het weer op te vragen. In vroegere tijden had men die luxe niet en keek men naar de natuur om zich heen om het komende weer te voorspellen. Dat werkt natuurlijk nog steeds en voor de liefhebbers daarom hieronder een opsomming van de “analoge” manieren om zelf het weer te voorspellen.
.
Kijk naar de WOLKEN
Volledig bewolkt in een winternacht – verwacht warmer weer omdat wolken de uitstraling van warmte tegenhouden. Dit in tegenstelling van een heldere nacht, waarbij een daling van de temperatuur zal plaatsvinden.
Cumulus torentjes (cumulus castellanus) – mogelijk buien later op de dag.
Wolken gaan in verschillende richtingen (bijv. een laag gaat richting west en een andere richting noorden) – slecht weer op komst, waarschijnlijk met hagel.
Cumulonimbuswolken al vroeg op de dag en groeiend in de loop van de dag – meer kans op extreem weer.
Mammatuswolken (welke gevormd worden door dalende lucht) – de onweersbuien lossen op.
Cirrusbewolking hoog in de lucht met lange vegen – slecht weer binnen de komende 36 uur.
Altocumuluswolken als makreelschubben – slecht weer binnen de komende 36 uur.
.
Let op een REGENBOOG in het westen
De meeste storm fronten bewegen van west naar oost en een regenboog in het westen betekent vocht, wat in kan houden dat er regen onderweg is.
Andersom betekent een regenboog in het oosten tegen zonsondergang dat de regen wegtrekt en je uit mag kijken naar zonnige dagen.
Denk aan de spreuk: “Regenboog in de morgen, kunt gij tegen regen gaan zorgen”.
.
OCHTEND- OF AVONDROOD
Ziet u een rode lucht tijdens zonsondergang (terwijl u naar het westen kijkt), dan is er een hoge luchtdruk met droge lucht die stofdeeltjes opneemt en de lucht rood kleurt. Omdat heersende fronten meestal van west naar oost bewegen, betekent dit dat de droge lucht uw kant op komt.
Ziet u een rode lucht tijdens zonsopkomst (in het oosten, waar de zon opkomt), dan betekent dat dat de droge lucht u reeds gepasseerd is en wat er dan achteraan komt is een gebied met lage luchtdruk dat vocht met zich meebrengt.
.
Kijk ’s nachts naar de MAAN
Is de maan roodachtig of bleek, dan zit er stof in de lucht. Maar als de maan helder en scherp gerand is, dan is dat waarschijnlijk omdat lage luchtdruk de stof heeft verwijderd en tevens dat er regen onderweg is. Lage luchtdruk betekent immers regen.
Bovendien kondigt een kring rondom de maan (veroorzaakt door licht dat door cirrostratuswolken schijnt en welke bewolking vaak warmtefronten en vocht aankondigen) aan dat er waarschijnlijk binnen drie dagen regen zal gaan vallen. Denk aan de spreuk: “Een kring om de maan, regen komt er aan”.
.
WIND
Zoek uit waar de wind vandaan komt.
Oostelijke wind wijst op grote luchtdrukverschillen, welke een stormfront aankondigen. Westelijke wind wijst op het tegenovergestelde.
Hevige wind duidt op hoge luchtdrukverschillen, welke ook weer een stormfront kunnen aankondigen.
Loofbomen tonen de onderzijde van hun bladeren tijdens afwijkende wind. Bij de normaal heersende wind groeien ze op zo’n manier dat hun bladeren met de goede kant naar boven wijzen.
.
LUCHTVOCHTIGHEID
Veel mensen kunnen luchtvochtigheid voelen, met name in hun haar (het krult op en wordt kroezig).
U kunt ook kijken naar bladeren van bijv. eik of esdoorn bomen. Deze bladeren nijgen op te krullen bij hoge luchtvochtigheid, wat meestal aan zware regenval voorafgaat.
Onder vochtige omstandigheden zal hout uitzetten (let bijv. op klemmende deuren) en zout zal klonteren (werkt dat zoutvaatje wel?).
.
LUCHT
Haal diep adem. Doe je ogen dicht en ruik de lucht.
Planten zullen hun afval uitstoten bij lage luchtdruk en geven daarmee een geur af die naar compost ruikt en voorspellen daarmee regen.
Ook moerassen stoten nét voor een storm gassen uit door de lage luchtdruk, hetgeen te merken is aan de onplezierige geur.
Een gezegde luidt “Net voor de regen ruiken blomen ’t lekkerst“. Geuren zijn sterker in vochtige lucht en worden geassocieerd met regenachtig weer.
.
DIEREN
Als vogels hoog in de lucht vliegen duidt dat meestal op mooi weer. Dalende luchtdruk veroorzaakt door de nabijheid van slecht weer veroorzakt ongerief aan de oren van de vogels en deze proberen dat te omzeilen door lager te gaan vliegen. Grote hoeveelheden vogels op daken en kabels duidt op een snel dalende luchtdruk.
Meeuwen stoppen met vliegen en zoeken een veilig heenkomen aan de kust wanneer er storm op komst is.
Dieren, speciaal vogels, worden stil nét voordat het gaat regenen.
Koeien zullen typisch gaan liggen net voor een onweersbui. Ze gaan ook dicht bij elkaar staan als er slecht weer op komst is.
Mieren bouwen hun heuvels met een stijle wand net voor de regen.
Als er regen op komst is willen katten vaak achter hun oren schoonmaken.
Schildpadden verkassen vaak naar hoger gelegen grond als er een grote hoeveelheid regen wordt verwacht. Ze worden vaak gezien 1 a 2 dagen voor de regen.
Observeer dieren!
Zij lijken meer en eerder te reageren op een veranderlijke luchtdruk dan wij.
.
Tot slot
Maak een kampvuur en kijk of de rook recht omhoog gaat. Als deze namelijk alle kanten opgaat of zelfs omlaag, dan wordt dat veroorzaakt door lage luchtdruk (regen is onderweg).
Controleer het gras op dauw bij zonsopkomst.
Is het gras droog, dan duidt dat op bewolking of sterke wind, dewelke weer op regen kunnen duiden. Is er dauw, dan zal het waarschijnlijk niet gaan regenen die dag.
.