850 hPa hoogte contouren en temperatuur
voor de komende 16 dagen (GFS model)
Deze kaart geeft de hoogte in de atmosfeer weer waarop de luchtdruk 850 hectopascal (hPa) bedraagt. Des te hoger de grens met de 850 hpa ligt des te hoger de luchtdruk. De hoogte wordt weergegeven in decameters. Een 850 hpa waarde van 136 betekent dat de luchtdruk op 1360 meter hoogte 850 hpa bedraagt. Aan deze kaarten is onder andere te zien hoe goed de weersystemen zijn ontwikkeld en wat de windrichting op grotere hoogte is. Als een hogedrukgebied op de gronddrukkaart behoorlijk sterk is, maar op de 850 hpa kaart nauwelijks terug te vinden is betekent dit vaak dat het hoog niet standvastig is en vaak snel wegtrekt, er is dan sprake van een trekhoog of een rug van hogedruk.
Naast de isobaren (eigenlijk op de 850 hpa kaart isohypsen genoemd) zijn op deze kaart de temperaturen op de 850 hpa hoogte weergegeven doormiddel van kleuren en lijnen, dit wordt ook wel de bovenluchttemperatuur genoemd. Deze temperaturen zijn veel lager dan de temperaturen die aan de grond worden gemeten. In de winter moet u grof weg 8 a 10 en in de zomer rond de 15 graden bij de bovenluchttemperaturen optellen om de maximum-temperatuur aan de grond te benaderen. Onder bepaalde omstandigheden gaat deze regel echter niet op, bijvoorbeeld bij helder winterweer na een zeer koude nacht of bij een dooiaanval, de bovenluchttemperaturen kunnen dan behoorlijk oplopen terwijl zich in de onderste luchtlagen een koude, zogenaamde ‘plaklaag’, weet te handhaven.
Vooral in geval van winterse buien of kans op sneeuw is deze kaart belangrijk omdat de temperatuur op grotere hoogte voor een groot deel bepalend is voor de soort neerslag die zal vallen. In grote lijnen geldt; des te kouder, des te droger de neerslag (sneeuw bijvoorbeeld kan pas vallen bij bovenluchttemperaturen lager dan –5). Als er sprake is van een koude bovenlucht die over relatief warm Noordzeewater wordt aangevoerd (wat in de herfst vaak gebeurt), dan ontstaan vaak de zogenaamde winterse buien.
Bron kaarten: Wetterzentrale
Bron tekst: afkomstig uit ’n artikel van Jaap-Jan Schavemaker