Deze verwachting moet u met een knipoog nemen, maar… is desondanks verrassend goed.
Het resultaat van de berekening ziet u hieronder in dikke letters weergegeven en hoewel deze soms per minuut anders kan zijn, zal deze desondanks toch redelijk kloppen.
Gezegd wordt dat wanneer u het weer laat voorspellen om 9.00 uur zonnetijd (±09.45 u in de winter, ±10.35 uur in de zomer)*, dat het resultaat dan voor 90% nauwkeurig is. Probeer het maar eens uit!
*) Het tijdstip waarop de zonnestand 9.00 uur bereikt, kan in Nederland en België liggen tussen 9:15 en 10:06 (wintertijd) of tussen 10:15 en 10:56 (zomertijd).
Breng regelmatig een bezoek aan deze pagina bij wisselende weersomstandigheden en u zult versteld staan van hoe vaak deze het bij ’t juiste eind heeft (maar wilt u een betrouwbare verwachting, dan verwijs ik u toch echt naar de startpagina van deze weersite).
.
.
.
Hoe werkte de ‘papieren’ versie van de Zambretti Forecaster?
Op de originele Zambretti Forecaster werd de luchtdruk ingesteld met de middelste ring en vervolgens de windrichting met de buitenste ring, waarna er letters verschijnen in de 3 uitsparingen.
Daarna koos men de uitsparing, die paste bij de barometer-trend, die (langzaam of snel-) dalend,(langzaam of snel-) stijgend of stabiel kon zijn. De letter daarvan correspondeerde met de voorspelling, die op de achterkant bij die letter was af te lezen: